Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport favorabil: Va fi extinsă vânătoarea de porci mistreţi în cazul în care există risc crescut de pestă porcină

Inquam Photos / George Calin
Camera Deputatilor Parlament gol

Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil, marţi, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2017, stabilind să fie extinsă vânătoarea de porci mistreţi în cazul în care există risc crescut de pestă porcină africană. 

Raportul urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final. 

Conform acestui proiect, pentru specia mistreţ, mascul, femelă şi purcel, perioada de vânătoare se extinde pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe toată durata existenţei focarului. 

"Datorită situaţiei în care se află România în ceea ce priveşte pesta porcină africană şi a presiunii care apare datorită vectorului principal, respectiv porcul mistreţ, era necesară această modificare. În momentul în care ANSVSA, prin metodologia de evaluare, consideră că acest grad de risc este crescut, cota de vânătoare în zona de risc crescut să fie ajustată astfel încât pericolul să fie diminuat la maxim şi să avem posibilitatea să oprim această boală", a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Petru Traian Constantin, potrivit agerpres.ro

El a explicat că decizia de declanşare a vânătorii porcilor mistreţi aparţine administratorului fondului de vânătoare, dar pe perioada în care există pestă porcină va fi permisă vânătoarea extinsă a acestor exemplare. 

"Tot ce ţine de decizia prin care se declanşează vânătoarea, ca perioadă, ca număr de exemplare, aparţine administratorului fondului de vânătoare, numai că această limitare în ceea ce priveşte perioada de vânătoare şi sexul, care erau reglementate până acum, pe perioada în care avem pestă porcină, va fi permisă vânătoarea extinsă în ceea ce priveşte perioada, suprafaţa şi sexul exemplarelor", a mai spus Petcu. 

Acesta a menţionat că orice vânătoare va fi anunţată poliţiei de frontieră sau poliţiei în general. 

"Nu cred că va fi un administrator nebun să extermine specia de mistreţ, pentru că fondurile de vânătoare trăiesc de la o generaţie la alta. Numai că acum este acest risc foarte ridicat şi vectorul principal este reprezentat de mistreţ. Avem şi alte mecanisme prin care noi încercăm să limităm intrarea virusului în ţară, gen alimente care ar putea să ajungă la frontieră şi avem blocat să intre orice aliment prin Ucraina sau Basarabia", a subliniat Petcu. 

El a menţionat că în acest moment nu sunt probleme în ceea ce priveşte pesta porcină. 

"De la cele două cazuri este linişte. Facem tot ce ţine de ANSVSA şi avem sprijinul Ministerului Agriculturii, Ministerului de Interne şi al tuturor ministerelor implicate în acest proiect. Deocamdată nu avem alte probleme şi sperăm să nu apară", a mai spus reprezentantul ANSVSA. 

Preşedintele Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Ioan Munteanu, a precizat că această modificare îi va proteja pe crescătorii de porcine. 

"Legat de modificările la această lege, noi am plecat de la dorinţa de a-i proteja pe crescătorii de porcine din România de a nu se întâmpla o nenorocire. Dacă această boală, acest virus intră în ţară, România va fi blocată de la creşterea porcului, va fi un dezastru", a susţinut Munteanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.