Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport îngrijorător al UE privind justiția: 'Percepția publică privind independența justiției a scăzut în aproximativ jumătate dintre statele membre'

lsj.com.au
justitie

Comisia Europeană a publicat joi, 19 mai, cea de-a zecea ediție a Tabloului de bord al UE privind justiția 2022, o prezentare anuală consacrată care oferă date comparative privind eficiența, calitatea și independența sistemelor de justiție din statele membre. Pentru prima dată, tabloul de bord din acest an include, de asemenea, date privind efectele pandemiei COVID-19 asupra eficienței sistemelor de justiție, precum și în ceea ce privește accesibilitatea la justiție pentru persoanele cu handicap și cu o dimensiune consolidată.

Vicepreședintele pentru Valori și Transparență de la Comisia Europeană, Věra Jourová, a declarat: "Tabloul de bord al UE privind justiția oferă informații neprețuite despre sistemele noastre de justiție și ne ajută să ne concentrăm acolo unde contează cel mai mult: să ne asigurăm că statul de drept este protejat în întreaga Uniune Europeană. Faptul că, începând de anul trecut, percepția publică privind independența justiției a scăzut în aproximativ jumătate dintre statele membre este îngrijorător și arată că trebuie să acționăm cu toții pentru a restabili încrederea publicului în sistemul judiciar."

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a adăugat: "Tabloul de bord al UE privind justiția își sărbătorește cea de-a zecea ediție, fiind un instrument de analiză foarte apreciat de comunitatea judiciară din Europa. În ultimul deceniu, am văzut cum tabloul de bord a evoluat de la o prezentare generală a indicatorilor de bază la o colecție cuprinzătoare de informații de înaltă calitate. Acesta ne ajută să identificăm atât oportunitățile de îmbunătățire, cât și să abordăm riscurile la adresa sistemelor noastre de justiție. Datele obiective și de înaltă calitate reprezintă o bază esențială pentru eforturile noastre de susținere a statului de drept și a independenței justiției."

Principalele constatări ale Tabloului de bord 2022:

Locuri de îmbunătățire în ceea ce privește digitalizarea sistemelor de justiție:

În timp ce ediția din 2021 a făcut deja bilanțul gradului de avansare a autorităților judiciare în ceea ce privește transformarea digitală, tabloul de bord din 2022 ia în considerare și efectele pandemiei COVID-19. Mai multe state membre au adoptat noi măsuri pentru a asigura funcționarea regulată a instanțelor, garantând în același timp accesul continuu și facil la justiție pentru toți. Cu toate acestea, constatările ediției din 2022 arată că este necesar ca statele membre să accelereze reformele de modernizare în acest domeniu, întrucât în unele state membre există încă un spațiu notabil de îmbunătățire.

Grade diferite de accesibilitate la justiție pentru persoanele cu handicap:

Pentru prima dată, tabloul de bord al UE privind justiția din ediția 2022 include date referitoare la măsurile instituite pentru a sprijini persoanele cu handicap în ceea ce privește accesul la justiție în condiții de egalitate. Deși toate statele membre dispun de cel puțin unele măsuri (cum ar fi amenajările procedurale), doar jumătate dintre statele membre oferă, de asemenea, formate specifice, cum ar fi Braille sau limbajul semnelor, la cerere.

Persistă provocările privind percepția independenței judiciare:

Din 2016, percepția publicului larg s-a îmbunătățit în 17 state membre. Cu toate acestea, începând de anul trecut, percepția publică a independenței judiciare a scăzut în 14 state membre. În câteva state membre, nivelul de percepție a independenței rămâne deosebit de scăzut.

Garanții instituite pentru a stimula încrederea investitorilor:

În ceea ce privește accesul la justiție și impactul acestuia asupra încrederii investitorilor, a mediului de afaceri și a funcționării pieței unice, tabloul de bord 2022 a inclus, de asemenea, date privind eficiența administrativă, garanțiile juridice în legătură cu deciziile administrative și încrederea în protecția investițiilor. Constatările arată că aproape toate statele membre dispun de măsuri pentru ca întreprinderile să primească compensații financiare pentru pierderile cauzate de decizii administrative sau de inacțiune, iar instanțele pot suspenda executarea deciziilor administrative la cerere.

Etapele următoare

Informațiile conținute în tabloul de bord al UE privind justiția contribuie la monitorizarea efectuată în cadrul mecanismului european privind statul de drept, iar constatările vor fi incluse în raportul Comisiei privind statul de drept din 2022. Tabloul de bord al UE privind justiția din 2022 a fost dezvoltat în continuare pentru a răspunde nevoii de informații comparative suplimentare (cum ar fi o nouă cifră privind verificările de securitate națională pentru judecători), identificată în timpul pregătirii Raportului privind statul de drept din 2021. Datele din tabloul de bord sunt, de asemenea, utilizate pentru monitorizarea planurilor naționale de redresare și de reziliență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.