DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raport îngrijorător în privinţa industriei: Şi-a revenit uşor în februarie, dar începutul de an rămâne slab

industrie1

În luna februarie, industria a ieşit din contracţie, dar avansul a fost modest, revenirea fiind susţinută de avansul cererii interne şi creşterea exporturilor, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Volumul producţiei a urcat la 55 de puncte, faţă de 44 în decembrie şi 46 în ianuarie când industria s-a aflat în contracţie. ”Dacă atenuăm volatilitatea calculând o medie între ianuarie şi februarie observăm că activitatea nu depăşeşte 50,5 puncte, ceea ce înseamnă că în primele două luni din 2018 industria s-a aflat sub zona de creştere. Stocurile au crescut de la 43 la 47 şi se află tot în fază de contracţie, sub 50 de puncte”, se arată în barometru.

Comenzile noi au urcat puţin, de la 45 la 54, dar media arată că în primele două luni cererea a rămas contractată. ”Comenzile pentru export au crescut în mod clar de la 53 în ianuarie la 59 în februarie. Intensificarea exporturilor reprezintă o forţă puternică şi arată cât de dependentă este revigorarea întregii industrii de exporturile realizate numai de către o parte a firmelor industriale. Importurile de materii prime au urcat ceva mai lent, de la 56 la 59 şi se apropie de punctajul maxim de 61 de puncte din ultimele 8 luni”, se arată în comunicat.

Numărul angajaţilor a rămas la 50 de puncte, semn că angajările şi disponibilizările rămân în echilibru, în sensul că firmele nu angajează salariaţi mai mulţi decât numărul celor care îşi încetează activitatea. Totodată, costurile de producţie rămân la o valoare ridicată de 72 de puncte, dar în uşoară scădere faţă de 74 în ianuarie. ”Scăderea ar putea fi legată de un consum mai redus de energie datorită intervalelor cu temperaturi mai ridicate. Oricum, indicatorul costurilor se află cu mult peste media de 67 de puncte a întregului an 2017. Preţurile încasate de firme arată o uşoară scădere de la 64 în ianuarie la 62 în februarie, după circa trei luni de creştere consecutivă. Dacă scăderea persistă, ea ar putea semnala o tendinţă spre deflaţie”, se arată în barometru.

Totodată, indexul de optimism al managerilor arată prima scădere din ultimele cinci luni. În octombrie 2017 indexul avea 59 de puncte, iar în ianuarie 2018 crescuse la 71, dar luna trecută a scăzut la 68. Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.