Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAPORT ÎNGRIJORĂTOR: Zeci de arme nucleare riscă să cadă în mâinile teroriștilor

paginaderusia.ro
arma nucleara

Zeci de arme nucleare americane stocate la baza aeriană Incirlik din Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, riscă să cadă în mâinile "teroriştilor sau a altor forţe ostile", avertizează un raport publicat luni, transmite AFP, citează agerpres.ro

Siguranţa acestui arsenal, aflat la 110 kilometri de Siria, a fost pusă sub semnul întrebării de mai multă vreme, însă puciul ratat din 15 iulie din Turcia a relansat temerile pe această temă.

Adormirea Maicii Domnului: Spunem sau nu, astăzi, 'La mulți ani'

"Este imposibil de ştiut dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul asupra armelor în caz de război civil prelungit în Turcia", consideră în raportul său grupul de reflecţie apolitic Stimson Center. 

Baza aeriană de la Incirlik reprezintă o miză strategică pentru coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva grupării teroriste Stat Islamic, deoarece ea oferă acces rapid la ţintele vizate în Irak şi în Siria. Însă în luna martie, Pentagonul a ordonat, din raţiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor şi personalului civil staţionaţi în sudul Turciei. Comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel ca şi câteva sute de generali, judecători şi procurori acuzaţi de Ankara că au susţinut puciul eşuat.

Liviu Dragnea dezvăluie de ce a fost scos din joc Gabriel Oprea


"Din punctul de vedere al securităţii, să stochezi aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriană din Incirlik înseamnă să joci la ruleta rusă", spune coautoarea raportului, Laicie Heeley. "Există dispozitive de protecţie importante (...), dar acestea nu sunt decât dispozitive de protecţie, ele nu elimină riscul. În cazul unei lovituri de stat, nu putem spune cu certitudine că am fi fost capabili să păstrăm controlul", a explicat ea pentru AFP. 

Armele nucleare sunt conservate la baza din Turcia ca mijloc de descurajare a Rusiei, dar şi pentru a demonstra angajamentul american în cadrul NATO, alianţă militară în care Turcia este membru istoric. După puciul ratat, dezbaterea cu privire la aceste arme a căpătat proporţii în SUA.

Clipe de PANICĂ pe Coasta de Azur: Numeroase persoane au fost rănite / FOTO & VIDEO


"Cu toate că până acum am evitat o catastrofă, avem numeroase dovezi că securitatea armelor americane stocate în Turcia se poate modifica pur şi simplu de pe-o zi pe alta", a explicat cu îngrijorare Steve Andreasen, fost director pentru apărare şi control al armelor din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, în paginile ziarului Los Angeles Times.

Cine va administra uriașa avere a Casei Regale


Kori Schake, de la institutul Hoover, a scris în The New York Times că aceste arme "nu pot fi folosite fără coduri, făcând imposibilă activarea lor fără autorizare". "Faptul că armele nucleare sunt staţionate în Turcia nu le face vulnerabile (...), chiar dacă ţara (Turcia) ar deveni ostilă la adresa Statelor Unite", spune ea. 

Invitat să comenteze concluziile raportului elaborat de Stimson Center, Pentagonul evită s-o facă. "Nu facem comentarii pe tema localizării bunurilor strategice", s-a mulţumit să răspundă Ministerul Apărării din SUA, precizând că a luat "măsurile corespunzătoare" pentru a asigura securitatea personalului şi a "instalaţiilor". Autorii raportului apreciază îndeosebi că bombele nucleare B61 ar trebui retrase imediat din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.