Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport intermediar: R. Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât Ucraina și Georgia

euneighbourseast.eu
moldova ue

R. Moldova a îndeplinit complet trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și a făcut „progrese bune” în alte două domenii, arată un raport care va fi prezentat ambasadorilor europeni, pe 21 iunie, și miniștrilor de Externe din țările membre, săptămâna viitoare, la Stockholm.

Evaluarea conține informații actualizate despre cum au îndeplinit Ucraina, R. Moldova și Georgia recomandările primite acum un an, când primele două au obținut statutul de candidate la aderare, și arată că R. Moldova și-a făcut cel mai bine „temele pentru acasă” din trioul de țări asociate.

Ce a făcut și ce mai are de îndeplinit R. Moldova

Potrivit unui rezumat al raportului, consultat de Europa Liberă, R. Moldova a îndeplinit toate măsurile recomandate de Comisia Europeană în privința implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor și în domeniul protecției drepturilor omului. De asemenea, autoritățile de la Chișinău au reușit să remedieze complet deficiențele legislative identificate de Comisia de la Veneția.

La capitolele reformarea justiției și managementul finanțelor publice, R. Moldova a obținut „progrese bune”, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din măsurile cerute de Bruxelles au fost îndeplinite.

„În esență, acesta este un raport intermediar, care arată progresele care au fost făcute și spune ce trebuie să se mai facă”, explică editorul Europei Libere pentru afaceri europene, Rikard Jozwiak.

Cu ajutorul acestui raport, care va fi prezentat verbal, statele-membre vor să înțeleagă la ce etapă este îndeplinirea condițiilor cerute de UE celor trei țări. Ceea ce va conta însă cu adevărat este raportul final, din luna octombrie.

Se cer eforturi în lupta cu corupția și deoligarhizare

În alte cinci domenii care se află sub lupa UE, guvernarea de la Chișinău a reușit să facă doar „unele progrese”, adică a îndeplinit anumite sarcini, dar cele mai importante acțiuni sunt încă așteptate.

Astfel, R. Moldova a obținut anumite progrese în lupta împotriva corupției, dar este nevoie în continuare de acțiuni eficiente ale Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție și de îmbunătățirea calității investigațiilor.

Și la capitolul deoligarhizare mai este de muncă, în special, trebuie să fie îndeplinite recomandările Comisiei de la Veneția și să fie consolidată politica de concurență.

Unele progrese s-au făcut în combaterea criminalității organizate, inclusiv în recuperarea activelor, lupta împotriva infracțiunilor financiare, spălarea banilor, dar sunt necesare legi suplimentare.

Comisia Europeană mai recomandă R. Moldova să continue reforma administrației publice, domeniul în care a reușit până acum să facă doar unele progrese.

În concluzie, Comisia subliniază că R. Moldova „ar trebui să se concentreze pe eforturile confirmate de combatere a corupției, pe calitatea investigațiilor și eficiența urmăririi penale în cazul deoligarhizării și pe recomandările Comisiei de la Veneția”.

R. Moldova - „cel mai bun elev din clasă”

Din cele nouă condiționalități, R. Moldova a îndeplinit trei, are „progrese bune” în alte două și „unele progrese” în celelalte patru. Ucraina a realizat complet două din cele șapte condiții înaintate de Comisia Europeană și a făcut „unele progrese” în celelalte cazuri.

Georgia a dus la bun la sfârșit doar trei din cele 12 reforme cerute de UE, are „unele progrese” în șapte domenii și „progrese limitate” în deoligarhizare, dar nu a făcut nimic pentru a asigura pluralismul media.

„După ce am văzut această prezentare generală, putem spune că R. Moldova este acum cel mai bun elev din clasă, iar Georgia este, cu siguranță, cel mai slab elev. Per general, dacă R. Moldova nu este cea mai bună, atunci sigur este cel puțin la egalitate cu Ucraina. Este clar că autoritățile de la Chișinău și-au făcut temele pentru acasă, au studiat din greu și sunt pe calea cea dreaptă”, comentează Rikard Jozwiak.

În tandem cu Ucraina pe calea aderării

Jurnalistul opinează că R. Moldova va merge împreună cu Ucraina în procesul de aderare la UE, chiar dacă fiecare țară este evaluată în mod individual după progresele pe care le face.

„Pentru mine, este foarte clar că R. Moldova și Ucraina merg în tandem pe drumul european, ca un fel de cuplu, cam așa cum s-a întâmplat cu Suedia și Finlanda, care au vrut să meargă împreună în NATO, deși Finlanda s-a alăturat alianței înaintea Suedia. R. Moldova va merge în tandem cu Ucraina în UE pentru că sunt țări vecine și au vulnerabilități similare. Poate că vor fi separate mai târziu în evaluările UE, dar acum sunt precum gemenii”, spune editorul Europei Libere pentru afaceri europene.

Chișinăul și Kievul speră că la sfârșitul acestui an, după prezentarea raportului final, statele UE vor deschide negocierile de aderare pentru R. Moldova și Ucraina. Cele două țări au devenit candidate într-un timp record, în iunie 2022, sub influența războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Georgia va primi acest statut doar după ce va îndeplini toate condițiile înaintate de Comisia Europeană.

preluare Europa Libera Moldova via Rador

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.