Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport șocant al ONU: 2,1 miliarde de oameni nu au încă acces la apă sigură de băut

www.bzi.ro
apă potabilă

Aproape o treime din populația lumii nu are acces la apă de băut necontaminată și peste jumătate duce lipsă de toalete adecvate, ceea ce crește riscul de transmitere a unor boli, se menționează în primul raport global al ONU privind problemele globale cu instalațiile sanitare dat publicității miercuri, relatează DPA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recunosc în acest raport că miliarde de oameni au obținut acces la apă potabilă și instalații sanitare din 2000 încoace. În același timp, agențiile ONU atrag atenția asupra faptului că nu toate aceste servicii furnizează apă curată sau instalații sanitare igienice.

În prezent există 2,1 miliarde de oameni care nu au acces sigur și imediat la resurse de apă și 4,5 miliarde nu dispun de instalații sanitare gestionate corespunzător, anunță Agerpres.

Citește și: Yemen: Cel puțin 140 de persoane au murit din cauza focarului de holeră în ultimele două zile

Problema este una acută în special în mediul rural, au descoperit cercetătorii.

"Apă potabilă, instalații sanitare sigure și igiena în locuințe nu ar trebui să fie un privilegiu doar al celor bogați sau care trăiesc în centre urbane", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Instalațiile sanitare necorespunzătoare contribuie la răspândirea bolilor diareice precum holera și dizenteria, dar și a hepatitei și febrei tifoide.

În fiecare an, peste 360.000 de copii sub vârsta de cinci ani mor de diaree, notează raportul.

Africa sub-sahariană se confruntă cel mai mult cu lipsa apei sigure de băut. Mai puțin de una din patru persoane are acces la apă curată în această regiune a lumii.

În întreaga lume, 892 de milioane de persoane sunt nevoite să-și facă nevoile în aer liber pentru că nu au toalete. Această problemă este răspândită în mod special în Asia centrală și de sud, dar există tendințe asemănătoare și în alte regiuni ale lumii.

"Datorită creșterii populației, defecarea în aer liber ia amploare în Africa sub-sahariană și Oceania", mai notează raportul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.