Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport OCDE: Riscul de a suferi de depresie este cu atât mai MIC cu cât creşte gradul de educaţie

depresie

Riscul de a suferi de depresie este cu atât mai mic cu cât creşte gradul de educaţie, relevă raportul anual al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind educaţia. Documentul constată că persoanele mai bine pregătite au oportunităţi mai bune de angajare şi salarii mai mari, factori care ''reduc prevalenţa anxietăţii'', relatează France Presse, citat de AGERPRES.

Citeşte şi: Liviu Dragnea sare ÎN APĂRAREA noilor miniştri: 'Sunt mulţi filosofi şi în SERVICIILE SECRETE'

Persoanele mai instruite au ''rate mai scăzute de morbiditate şi o speranţă de viaţă mai lungă", reaminteşte raportul ''Education at a Glance'', publicat marţi, menţionând că "sistemele de educaţie pot contribui şi la reducerea depresiei", deoarece "indivizii mai bine educaţi sunt în general mai buni pe piaţa muncii", ceea ce diminuează ''prevalenţa anxietăţii şi a depresiei''. 

Aceste concluzii se bazează pe un sondaj amplu privind sănătatea, EHIS, realizat prin interviuri în mai multe ţări europene în 2014, ale cărui rezultate au fost publicate în acest an. 

În aceste ţări, 8% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au spus că au suferit de depresie în cele 12 luni anterioare interviului, iar "prevalenţa depresiei declarate de respondenţi variază semnificativ în funcţie de nivelul de educaţie''.

Citeşte şi: Premierul Mihai Tudose, replică HALUCINANTĂ pentru mărirea preţului la carburanţi: 'E problema lor'

Astfel, în medie, procentul depresivilor este de două ori mai mare la adulţii care nu au finalizat liceul (12%) decât în rândul absolvenţilor de învăţământ superior (6%). Diferenţa este de 3 puncte procentuale între cei care au doar bacalaureatul şi cei cu studii superioare. 

''Procentul adulţilor care spun că suferă de depresie se diminuează în fiecare etapă succesivă de studii", notează raportul anual al OCDE.

Educaţia "contribuie la dezvoltarea unui set de competenţe", dar acestea nu au acelaşi impact asupra depresiei, se adaugă în document. Astfel, consolidarea abilităţilor sociale şi emoţionale, cum ar fi stima de sine, are un impact mai mare decât consolidarea abilităţilor matematice sau literare. 

Depresia are cauze multiple, însă riscul acesteia creşte în condiţii de şomaj sau inactivitate, două situaţii care uneori conduc la singurătate şi probleme de bani. "Creşterea nivelului de pregătire le oferă oamenilor instrumente mai bune pentru a face faţă acestui factor de risc", subliniază raportul ''Education at a Glance'' .

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Creşterea preţurilor la energie, ANCHETATĂ în Parlament .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.