Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ONU: Serviciile de informaţii ale Venezuelei comit crime împotriva umanităţii pentru a reprima opoziţia

Venezuela

Serviciile de informaţii ale Venezuelei comit crime împotriva umanităţii pentru a reprima opoziţia, la ordine venite de la vârful puterii, afirmă un raport întocmit de experţi ai ONU, informează marţi AFP.

"Anchetele şi analizele noastre arată că statul venezuelean se bazează pe serviciile de informaţii şi agenţii săi pentru a reprima disidenţa în ţară. Prin aceasta, sunt comise crime grave şi încălcări ale drepturilor omului, în special acte de tortură şi violenţe sexuale", denunţă Marta Valinas, preşedinta misiunii de anchetă a ONU asupra Venezuelei.

Concluziile prezentate marţi oferă detalii cu privire la lanţul de comandă şi rolul diferiţilor indivizi în "executarea unui plan orchestrat de preşedintele Nicolas Maduro şi de alţi înalţi responsabili, pentru a suprima opoziţia faţă de guvern", subliniază misiunea într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Misiunea a documentat 122 de cazuri de victime "care au fost supuse torturii, violenţelor sexuale şi/sau altor tratamente crude, inumane sau degradante" comise de agenţi ai serviciilor de contraspionaj militar (DGCIM).

"Tortura a fost practicată în cartierul său general din Boleita, la Caracas, şi în reţeaua de centre de detenţie clandestine de pe teritoriul ţării", afirmă misiunea.

La rândul lor, serviciile de informaţii naţionale (SEBIN) "au torturat sau maltratat deţinuţi - inclusiv politicieni de opoziţie, jurnalişti, manifestanţi şi apărători ai drepturilor omului - în principal în centrul de detenţie El Helicoide, la Caracas".

"SEBIN şi GCIM au recurs ambele în repetate rânduri la violenţă sexuală şi sexistă pentru a tortura şi umili deţinuţii lor. Încălcările şi infracţiunile comise de SEBIN şi DGCIM continuă până în ziua de azi", subliniază raportul.

Misiunea a anchetat cel puţin 51 de cazuri începând cu 2014.

În afară de concluziile asupra rolului serviciilor de informaţii, misiunea publică de asemenea un raport asupra crimelor şi abuzurilor comise împotriva populaţiei locale în zonele bogate în aur, de către "actori statali şi non-statali". Misiunea detaliază omucideri, dispariţii, extorcări, pedepse corporale şi violenţe sexuale şi sexiste.

Misiunea, înfiinţată în 2019, nu a avut dreptul de a se deplasa în Venezuela şi a trebuit să-şi desfăşoare ancheta din regiunile frontaliere şi prin intermediul unor interviuri la distanţă.

Ea îşi bazează concluziile din cele două rapoarte pe 246 de interviuri confidenţiale, "inclusiv cu victime, membri ai familiilor lor şi foşti angajaţi ai serviciilor de securitate şi de informaţii", precum şi pe dosare şi alte documente juridice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.