Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAPORTUL care arată ce fac papii: Benedict al XVI-lea i-a acceptat pe preoţii pedofili și nu a luat nicio măsură

Papa Benedict

Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost aspru criticat într-un raport independent prezentat joi în Germania, ce a vizat agresiunile sexuale comise asupra unor minori în Arhidieceza de Munchen şi Freising, pe care a condus-o între 1977 şi 1982, informează agenţiile de presă internaţionale.

Cardinalul Joseph Ratzinger, înainte să devină papă, nu a întreprins nimic pentru a-i exclude pe patru preoţi bănuiţi de violenţe sexuale asupra unor minori, au afirmat într-o conferinţă de presă autorii unui raport mandatat de Biserica Catolică, relatează AFP.

Potrivit DPA, firma de avocatură Westphal Spilker Wastl (WSW), cu sediul general în Munchen, a fost angajată pentru a investiga acuzaţiile de abuzuri sexuale comise în Arhidieceza de Munchen şi Freising între anii 1945 şi 2019. Raportul a ajuns la concluzia că în perioada menţionată au existat cel puţin 497 de victime ale unor astfel de abuzuri, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre persoane tinere de sex masculin.

Într-o declaraţie transmisă avocaţilor germani, papa emerit Benedict al XVI-lea a respins "strict" orice responsabilitate în acel scandal, o poziţie pe care autorii raportului nu o consideră "credibilă", a declarat avocatul Martin Pusch.

În două cazuri, era vorba despre membri ai clerului care au comis mai multe agresiuni confirmate, inclusiv de către tribunale, a subliniat acelaşi avocat. Cei doi preoţi au rămas în Biserica Catolică şi nicio acţiune nu a fost întreprinsă împotriva lor, a continuat el, scrie agerpres.ro.

Autorii raportului s-au declarat convinşi că fostul cardinal Joseph Ratzinger era astfel la curent cu trecutul pedofil al preotului Peter Hullermann, venit în 1980 din Renania de Nord-Westfalia în Bavaria, unde şi-a continuat activitatea timp de decenii fără să fie anchetat.

În 1986, un tribunal l-a condamnat la o pedeapsă de închisoare cu suspendare. El a fost atunci transferat într-un alt oraş din Bavaria, unde ar fi recidivat. Abia în 2010 preotul german a fost constrâns să se pensioneze.

Joseph Ratzinger a negat că ar fi fost la curent cu trecutul acestui preot, al cărui scandal a ţinut prima pagină a ziarelor în 2010, în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea.

Autorii raportului l-au acuzat şi pe cardinatul Reinhard Marx, actualul arhiepiscop de Munchen şi Freising, că a dat dovadă de neglijenţă în două cazuri ale unor preoţi bănuiţi de agresiuni sexuale comise asupra unor copii.

Global, raportul denunţă disimularea sistematică a cazurilor de violenţe comise asupra unor minori între 1945 şi 2019, o strategie care ar viza, potrivit părerii lor, "protejarea instituţiei Bisericii".

"Atenţia acordată victimelor a rămas insuficientă din multe puncte de vedere, inclusiv după anul 2010", când au fost dezvăluite primele scandaluri de pedofilie din rândul Bisericii Catolice germane, precizează acelaşi raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.