Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul CE privind progresele obţinute în cadrul parteneriatului pentru migraţie

Comisia Europeana

Comisia Europeană (CE) a prezentat marţi un raport despre progresele privind implementarea cadrului de parteneriat pentru migraţie, iniţiat pentru o mai eficientă gestionare a acestui fenomen împreună cu terţe ţări, potrivit unui comunicat al CE transmis Agerpres. Demersul oferă soluţii pe termen scurt pentru presiunile cauzate la nivel naţional de acest fenomen precum şi o implicare mai aprofundată în soluţionarea cauzelor migraţiei neregulate. În acest cadru de parteneriat au fost incluse cu prioritate ţări precum Niger, Nigeria, Senegal, Mali şi Etiopia, menţionează sursa citată.

"Migraţia este o provocare globală atât pentru politicile noastre interne, cât şi pentru relaţiile externe şi, ce este cel mai important, se referă la vieţile a milioane de oameni. Ea trebuie sa fie gestionată în mod coordonat, durabil, cu responsabilitate asumată în comun, cât mai uman posibil. Cadrul de parteneriat pe care l-am creat acum patru luni merge în aceasta direcţie: este un proces cu dublu sens bazat pe interese comune şi o colaborare care a dat primele rezultate. Gestionarea cauzelor migraţiei, asigurarea unei protecţii adecvate a migranţilor, reducerea numărului acelor nereglementări şi îmbunătăţirea cooperării în domeniul returnării şi readmisiei, combaterea contrabandiştilor şi a traficanţilor de fiinţe umane, sunt toate parte a cooperării pe care am început să o avem cu partenerii noştri", a declarat Federica Mogherini, Înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

În Niger au fost aplicate măsuri de combatere a traficului cu migranţi, a fost acordat sprijin pentru gestionarea cauzelor migraţiei neregulate. În Senegal s-a realizat o finanţare de proiecte ce creează locuri de muncă pentru tineri. Un alt exemplu îl constituie Mali unde s-a realizat o cooperare operaţională aprofundată şi misiuni de identificare aprobate, procedurile operaţionale standard fiind în curs de finalizare. În Nigeria s-au deschis negocieri pentru un acord de readmisie prevăzute în perioada imediat următoare, existând un sprijin pentru proiecte ce răspund anumitor provocări rezultate din gestionarea problemei migraţiei, în timp ce în Etiopia sunt proiecte cu finanţare europeană aprobate pentru gestionarea migraţiei. Toate aceste măsuri survin în cadrul unui parteneriat, care este un demers european având ca scop adâncirea cooperării cu ţările de origine, tranzit şi destinaţie pentru migraţie. În iunie 2016, Comisia a propus acest cadru ca parte a Agendei europene pentru migraţie . Consiliul European a agreat acest cadru şi a cerut aplicarea sa imediată într-un număr limitat de ţări.

În septembrie, la Bratislava, a fost subliniată necesitatea ca acest proces să aibă ca rezultat reducerea fluxurilor de migranţi ilegali şi creşterea ratei de returnare precum şi efectuarea unei evaluări a progreselor înainte de Consiliul European din decembrie, se arată în comunicatul CE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.