Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul OMS privind originea noului coronavirus, DISTRUS de 13 state: nu s-a avut acces la date

oms

Statele unite şi alte 13 ţări şi-au exprimat marţi îngrijorarea că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) referitor la originea noului coronavirus care provoacă boala Covid-19 a fost întârziat şi nu a avut acces la date complete în China, potrivit unui comunicat comun, citat de Reuters.

Citește și: Avertismentul lansat de Arafat în şedinţa PNL - Pericolul care ameninţă campania de vaccinare (surse)

Anterior, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că investigatorilor săi care au mers în China pentru a cerceta originea pandemiei nu li s-a permis accesul la toate datele.

"Este la fel de important să ne exprimăm preocupările comune că studiul internaţional al experţilor privind sursa virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a avut acces la date complete şi la probele originale", se spune în comunicatul comun.

Declaraţia a fost semnată de guvernele din Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia, Regatul Unit şi Statele Unite.

China a refuzat să furnizeze echipei conduse de OMS date brute despre primele cazuri de COVID-19, a spus deja unul dintre anchetatorii echipei, ceea ce ar putea complica eforturile de a înţelege cum a început pandemia globală.

Declaraţia comună a ţărilor susţine necesitatea efectuării unor studii suplimentare referitoare la animale, pentru a găsi modul în care virusul a fost transmis la oameni şi a solicitat un angajament reînnoit din partea OMS şi a ţărilor membre în ceea ce priveşte accesul, transparenţa şi actualitatea.

”Este esenţial ca experţii independenţi să aibă acces deplin la toate datele pertinente referitoare la cercetări, oameni, animale şi mediu, personalul implicat în etapele incipiente ale epidemiei, pentru a determina modului în care a apărut această pandemie”, se afirmă în comunicat.

Stabilirea unor astfel de linii directoare pentru investigaţii va ajuta ţările să detecteze, să pregătească şi să răspundă la viitoarele epidemii, mai arată comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.