Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAR demască haosul din atelierele auto: mașinile trec de ITP fără să fie verificate, deși jumătate au grave probleme

wall-street.ro
masini

Aproape jumătate dintre mașinile verificate pe parcursul anului trecut de inspectorii RAR aveau deficiențe tehnice majore. Probleme numeroase au fost descoperite și în stațiile ITP și la atelierele de reparații care au primit amenzi în valoare totală de peste patru milioane de lei, scrie Mediafax.

Potrivit RAR, anul trecut, în trafic au fost oprite pentru a fi verificate peste 75.000 de mașini. În urma controalelor, s-a constatat că 46,39% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore. Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică (28,64%), la emisiile poluante (25,65%), la punți, jante, anvelope și suspensie (13,81%) și la parbriz, geamuri laterale, lunetă și oglinzi (12,97%). Probleme la sistemul de frânare au fost depistate la 5,35% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate avarii la sistemul de direcţie. În cazul a 4.941 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident, precizează RAR.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră pe parcursul anului 2021 au fost aplicate 26.639 de sancțiuni, au fost retrase 21.760 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 279 vehicule și au fost anulate 386 de ITP-uri. Tot în 2021, s-au desfășurat 4.666 de acţiuni de control la stațiile ITP și la atelierele de reparații. Ca urmare, au fost întocmite 4.036 de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și au fost date amenzi în valoare de 4.224.100 de lei.

În cazul stațiilor ITP, cele mai frecvente abateri au fost folosirea de echipamente neconforme și nerespectarea procedurilor de efectuare a inspecțiilor tehnice. În urma verificărilor la atelierele de reparații, abaterile cele mai frecvente au vizat efectuarea de operațiuni neautorizate sau neîndeplinirea obligației de a realiza verificările necesare înainte de punerea în circulație a autovehiculului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.