Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rareș Bogdan bate cu pumnul în masă în scandalul OMV: 'Statul să nu se poarte cu mănuşi şi diferenţiat, pentru că unii sunt de la Viena şi alţii de la Rădăuţi'

PNL
Rares Bogdan

Rareş Bogdan: Ministrul Finanţelor trebuie să dea explicaţii de ce OMV nu plăteşte taxa de solidaritate: Reprezentanţii statului să nu se poarte cu mănuşi şi diferenţiat / Ministerul Energiei nu a avut niciun rol în transpunerea Regulamentului

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat marţi, într-o intervenţie la Digi24, că ministrul Finanţelor de la PSD, Adrian Câciu, trebuie să explice public de ce trebuie să dea explicaţii privind această situaţie creată la Ministerul de Finanţe, referitor la transpunerea regulamentului european, în urma anunţului OMV că nu va plăti taxa de solidaritate, el precizând că Ministerul Energiei nu a avut niciun rol în transpunerea Regulamentului european în legislaţia din România, relatează NEWS.RO.

Rareş Bogdan afirmă că OMV sau alte corporaţii pur şi simplu sfidează şi prin management şi scot profiturile în afara graniţelor de ani de zile şi nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste un miliard.

Vezi și: Dezvăluiri din interiorul PNL! Liberalii se pregătesc de alegeri. Rareș Bogdan profețește linia: 'E clar!' - VIDEO

Europarlamentarul PNL a arătat că Regulamentul european a fost transpus în cinci state, Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Slovacia, iar echipa sa lucrează şi deocamdată au studiat doar 14 state, mai au de studiat 13 state. ”Din cele 14 state studiate, în 5, Ministerele de Finanţe ale ţărilor respective, nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanţei. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsă şi aici trebuie să dea explicaţii Ministerul Finanţelor Publice, domnul ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, pentru a ne spune exact de ce este această situaţie creată la Ministerul de Finanţe, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv în ordonanţa adoptată de Guvern pe data de 20 decembrie”, a spus eurodeputatul PNL.

El a arătat că ”OMV sau alte corporaţii pur şi simplu sfidează şi prin management şi scot profiturile în afara graniţelor de ani şi ani de zile şi nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste un miliard şi refuză să plătească spunând că noi deja am plătit foarte mult statului român”. ”O să aştept luni, la şedinţa de coaliţie sau când va fi prima şedinţă de coaliţie, această problemă va fi pusă pe masă, pentru că pe de o parte s-a încercat o dezinformare cu privire la implicare a altor ministere în transpunerea acestui regulament, trebuiau lucrurile clarificate, că de această chestiune s-a ocupat Ministerul Finanţelor”, a spus Rareş Bogdan.

El a continuat: ”Din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Adrian Câciu ar fi să iasă într-o conferinţă de presă şi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. (...) Reprezentanţii statului român să nu se poarte cu mănuşi şi diferenţiat, pentru că unii sunt de la Viena şi alţii de la Rădăuţi. Nu mă interesează că sunt din Săpânţa sau din Mangalia sau că sunt din Londra, New York sau din Tokyo, pentru mine, când acţionezi pe teritoriul statului român, respecţi statul român şi plăteşti taxe şi impozite conform legislaţiei. Nu încerci să fentezi legislaţia”.

Vezi și: VIDEO Rareș Bogdan dă de pământ cu unii liberali: 'V-aș fi călcat în picioare! Vă puneam direct pe perete'

Despre atacurile la ministrul Energiei, de la PNL, Rareş Bogdan a arătat că ”putem să găsim o mulţime de lucruri care au funcţionat sau nu pe anumite Ministere, inclusiv pe Ministerul Energiei, dar de data aceasta, Ministerul Energiei nu a avut niciun tol în transpunerea acestui regulament”.”Putem să găsim chestiuni cu care să criticăm Ministerul Energiei, dar în această chestiune a fost o singură entitate implicată şi entitatea implicată în transpunerea acestui regulament pe piaţa din România a fost Ministerul Finanţelor. Nu are ce să răspundă un vicepremier, un ministru al Transporturilor sau al Internelor, un ministru al Energiei sau al Economiei pe un subiect pe care trebuie să răspundă deschis, cât se poate de convingător, cât se poate de transparent (...) ministrul Finanţelor Publice”, a mai spus Rareş Bogdan.

„În care te ascunzi de presă, poți să ieși din politică”

Încercăm și noi să dăm de domnul ministru al Finanțelor, a spus jurnalistul din studio.

„Sunați-l până îi blocați telefonul și poate vă răspunde. Asta nu înțeleg miniștrii și politicienii români, nu sfidați presa. Înțelegeți că presa este cureaua de transmisie între decident și cetățean și că este cea care, atunci când, un decident greșește încearcă să atraga atenția, chiar dacă unul o face violent verbal sau o face extrem de critic. Acesta este rolul presei în democrația și așa cum există putere executivă, putere legislativă, putere judecătorească, nu s-a inventat democrație fără presă, dar oamenii ăștia parcă ajung să ocupe funcții publice și, după, încep să fucă de presă. Acela este sfârșitul carierei loc, în momentul în care te ascunzi de presă, poți să ieși din politică pentru că nu mai ai nicio șansă”, a fost reacția lui Bogdan.

„Eu nu vreau să fac speculații, eu nu vreau să fac procese de intenție nimănui, eu nu vreau să mă gândesc. Fiind un om destul de bine informat, vă dați seama că am primit și eu, au fost consultanții OMV-Petrom la Minister. Eu nu cred nimic din toate astea. Eu vreau să cred de bună credință fiecare reprezentant al statului român și eu nu fac procese de intenție nimănui.

„Nu este nimic anormal. Așa funcționează în toată lumea capitalismul”

Vreau să spun un singur lucru, când o companie, fie că se numește OMV-Petrom sau altă companie, are specialiști pe care îi angajează, consultanți care să o învețe să eficientizeze, din punct de vedere fiscal, și va căuta, acesta este mersul capitalismului în lumea asta, formule prin care să achite cât mai puține taxe către un stat, către o entitate statală, încercând să producă cât mai multe profituri pentru acționariat. Nu este nimic anormal. Așa funcționează în toată lumea capitalismul, mai dur sau mai puțin dur, cu reguli mai multe sau mai puține.

Ce mă doare pe mine, când o entitate statală, de data aceasta, statul din care și eu fac parte și-l iubim, România, statul român este incapabil să transpună un regulament extrem de clar al Comisiei încât să cuprindă toate cele 82.000 de companii, care ar fi afectate de această măsură și nu doar companiile care produc 1 megawatt, 0,5 megawatt, etc, pentru că alea sunt afectate de către această măsură.

De asemenea, Romgazul, o companie fanionă a României, plătește această taxă de solidaritate. Transgazul plătește taxa de solidaritate și multe alte companii, dar ce să vezi, una dintre companiile cele mai mari de pe piață, fac un gest absolut sfidător și relaxat și spun, îmi pare rău, eu nu plătesc. Noi nu atingem 75% din total, așa cum ne spune Comisia europeană în domeniul tranzacționării sau producției de energie sau a producției de petrol sau ce cuprinde OUG respectivă.

„Pe mine mă interesează un singur lucru”

Da, dacă introduci un cod CAEN, care îți scoate centrala din (...) gaz și ti-l transformă în energie electrică, care se vinde în piață intern sau extern, ca să nu ne mai uităm, să nu zică cineva că am ceva cu o companie, nu ne mai uităm în spate si să vedem la ce preț se cumpără gazul respectiv și dacă compania respectivă al trebui să-l cumpere la prețul acela și gazul să nu fie dat la prețul respectiv la o fermă de porci sau la o fabrică de pâine sau la o fabrică de plastice cu acționariat român, asta este o altă discuție și trebuie analizată de către statul român. Cum s-a făcut contractul, de ce s-a făcut așa, de ce prețurile sunt mai mici în cadrul bradului, dar aceasta este altă discuție, trebuie să o poarte specialiștii. Pe mine mă interesează un singur lucru: regulamentul dat de către Comisia Europeană trebuie transpus printr-o OUG. OUG a existat și cineva a scris OUG, nu vreau să cred că ticălos și doar prost și atunci trebuie corectat acest lucru”, a concluzionat liderul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.