Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație în Spania: Tribunalul Constituţional permite investitura lui Puigdemont, însă o condiţionează

Carles Puigdemont

Tribunalul Constituţional nu s-a pronunţat privind blocarea candidaturii lui Carles Puigdemont şi investirea ca preşedinte al Generalitat, însă a impus - ca măsură de precauţie - suspendarea plenului dacă fostul lider şi aspirant la acelaşi post nu se prezintă în Parlament sau va încerca să fie investit prin vot delegat ori online.

Tribunalul Constituţional a avut nevoie de şase ore de dezbateri, sâmbătă, pentru a lua o decizie.

Citește și: Putin face orice pentru a-și elimina adversarii: Polițiștii ruși au intrat ÎN FORȚĂ peste principalul INAMIC al 'Țarului'

Puigdemont poate veni marţi în Parlamentul catalan pentru investitură, însă trebuie să primească din partea judecătorului Tribunalului Suprem, care îl investighează pentru acuzaţii de rebeliune li care a ordonat reţinerea lui şi închiderea în închisoare, autorizaţia pentru a merge în Parlament şi pentru a fi pus în funcţie.

Dacă Puigdemont a decis să nu ia seama la cele impuse de Tribunalul Constituţional şi va încerca să ajungă la Parlament marţi, păcălind forţele statului, va compromite conducerea Parlamentului. Tribunalul Constituţional a ordonat ca preşedintele Roger Torrent să fie notificat personal referitor la această decizie, la fel şi ceilalţi şase membri din conducerea Parlamentului.

"Sunt avertizaţi toţi că au datoria de a împiedica ori paraliza orice iniţiativă care ar ignora sau eluda măsurile de precauţie adoptate”.

În plus, le-au fost enumerate şi eventualele responsabilităţi, "inclusiv cea penală, pe care ar putea-o înfrunta în cazul în care nu va fi respectată cererea”. Astfel, indiferent dacă liderul Junts per Catalunya (JxCat) ar veni în Parlament, nu va putea fi investit.

Singura opţiune a lui Puigdemont este să se predea justiţiei, să îşi asume detenţia. Odată încarcerat, el ar putea cere judecătorului Pablo Llarena de la Tribunalul Suprem să îl autorizeze pentru a fi investit.

Citește și: Vicepreşedintele CE anunță: Europa are o problemă cu lipsa de fonduri pe care o va lăsa Brexitul în bugetul UE

Nici cei patru foşti consilieri, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí şi Lluís Puig, care se găsesc la Bruxelles alături de Puigdemont - pe numele cărora au fost emise mandate de arestare - nu vor putea delega votul.

Deputatul Josep Rull a declarat duminică, într-un interviu radio, că Puigdemont va solicita autorizaţia pentru a asista în plen marţi, anunță News.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.