Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE la referendumul din Turcia: ÎNFRÂNGERE pentru Erdogan în marile orașe

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Ceea ce părea o victorie detașată, se poate transforma într-un coșmar! Cu toate că se află în frunte, tabăra "da" nu a câştigat atât de multe voturi pe cât ne-am aşteptat, a declarat duminică vicepremierul Veysi Kaynak, pe măsură ce votul în favoarea modificării Constituţiei, care i-ar oferi preşedintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite, pierde din avantajul pe care îl avea în faţa taberei care se opune reformelor, informează Reuters.

Astfel, după numărarea a 95,7% din voturi, tabăra ”da” a obținut 51.6% din voturi, iar împotriva solicitărilor lui Erdogan au votat 48,4%.

Citește și: Pippa Middleton se marită

De altfel, după ce oponenţii modificării Constituţiei au câştigat teren în ultimele ore, situându-se în frunte la Istanbul, cel mai mare oraş al Turciei, tabăra "nu" conduce acum şi în capitala Ankara, obţinând cu puţin peste 50% din voturi, potrivit CNN Turk, citat de Reuters.

Astfel, rezultă că oponenţii reformelor preşedintelui Erdogan au câştigat în cele mai mari oraşe ale Turciei: Istanbul, Ankara şi Izmir.

Citește și: Te doare capul – Cu mascatii peste Balena Albastra

La referendumul constituţional de duminică din Turcia s-au comis ilegalităţi în favoarea taberei "da" susţinute de guvern, a afirmat Erdal Askunger, vicepreşedinte al Partidului Republican al Poporului - principala formaţiune de opoziţie, citat de Reuters.

"Se comit multe acte ilegale în favoarea guvernului chiar acum, dar în final tabăra 'nu' va învinge", le-a declarat Askunger reporterilor la sediul partidului. El se referea la decizia Înaltei Comisii Electorale (YSK) de a accepta şi buletine de vot neştampilate.

Citește și: Ce grile de impozit pregăteşte Guvernul!

Comisia a anunţat pe site-ul său de internet, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, că va număra şi voturile exprimate pe buletine nevalidate de ştampila oficialităţilor electorale, dacă nu se dovedeşte că a fost vorba de fraude. YSK a arătat că au existat numeroase plângeri privind omisiunea oficialilor de a ştampila buletinele.

Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privinţa unei reforme constituţionale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidenţial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obţine o mai mare stabilitate şi a garanta astfel mai eficient creşterea economică şi securitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.