Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație la Skopje: Guvernul și opoziția au discutat despre `coaliția de integrare europeană`

DW
Bulgaria Macedonia

O largă coaliție a partidelor care sunt „pentru” integrare europeană, deși fără cel mai „euro-atlantic” partid și garanții scrise că Bulgaria nu va face niciun fel de cereri noi - o astfel de formulă a apărut ca posibilă la întâlnirea recentă a premierului Dimităr Kovacevski cu liderul opoziţiei Hristijan Mickoski.

Cei doi au discutat, după un schimb dur de replici și acuzații reciproce, într-un moment în care proiectul de modificare a Constituției (ce are în vedere includerea bulgarilor) trebuie trimis de guvern în parlament. Nu există un termen limită pentru aceasta, dar obiectivul Skopje este ca amendamentele să fie adoptate până în toamnă, deoarece aceasta este condiția cheie pentru ca Macedonia de Nord să poată să înceapă negocieri. Prin urmare, se așteaptă ca Adunarea să primească proiectul în termen de zece zile, relateaza Dnevnik citat de Rador.

Cu toate acestea, guvernul Uniunii Social Democrate (SDSM) și organizația etnică albaneză Uniunea Democrată pentru Integrare (DUI) nu are cele 80 din 120 de voturi necesare pentru a introduce modificări în Constituție. Până acum, formațiunea VMRO-DPMNE a lui Mickoski a fost categoric „împotriva” modificărilor, care au fost impuse, după cum repetă, sub „dictat bulgar”, și insistă mai întâi pentru alegeri, întrucât amendamentele nu vor trece de parlament.

O schimbare, dar nu o soluție

În ceea ce privește întâlnirea de acum s-a observat însă o schimbare de ton. Kovachevski susține că Mickoski a permis modificări constituționale, liderul opoziției explică că acceptă, dar doar cu o condiție, mâna întinsă pentru o „coaliție largă” - idee pe care, potrivit informațiilor „Dnevnik”, VMRO-DPMNE și SDSM au discutat-o serios și la începutul acestui an. De data aceasta, inițiativa pare să fie a lui Kovacevski: „I-am propus lui Mickoski... să trecem împreună și în mod consensual la implementarea acestui obiectiv strategic (...) dacă votăm cu toții împreună, imediat după aceea să facem alegeri”.

Discuția nu înseamnă consens asupra schimbărilor. Totuși, de la el s-a înțeles că VMRO-DPMNE a admis ca acestea să fie făcute fără încercarea de a renegocia cu UE, pentru că astfel de idei s-au auzit anterior. Așa a interpretat însuși Kovachevski conversația, potrivit căruia „poziția fermă” s-a schimbat.

Pe de altă parte, potrivit lui Mickoski, acestea nu au putut fi realizate „sub dictat bulgar” (de fapt, ele sunt deja o cerere europeană cu includerea lor în cadrul de negociere vara trecută); ar fi trebuit să intre sub condiția VMRO-DPMNE și, spre exemplu, UE să ofere garanții că sentințele împotriva Bulgariei din cauza „minorității macedonene” vor fi duse la îndeplinire (ele sunt de obicei sunt pentru refuzul de a înregistra mișcările, nu pentru recunoașterea unei minorități).

Mickoski vede o soluție diferită: o coaliție largă care se va forma să voteze modificările constituționale, dar acestea să intre în vigoare doar atunci când va începe ratificarea aderării Macedoniei de Nord la UE în parlamentele țărilor.

Alternativa, deoarece Kovachevski vede în implementarea amânată o încălcare a cadrului de negociere: alegeri parlamentare anticipate (în toamnă, în loc de vara anului viitor), iar până atunci - o coaliție largă. Modificările constituționale, într-o astfel de ipoteză, intră în vigoare atunci când Macedonia de Nord începe negocierile cu UE.

Fără principalul partid albanez la putere

Mickoski a spus după întâlnire că i s-au oferit cinci locuri de minister. În același timp, el insistă ca DUI - cel mai mare partid albanez, care a fost și partener de coaliție al VMRO-DPMNE pe vremea lui Nikola Gruevski - să părăsească puterea pentru a se putea alătura el acesteia. O asemenea majoritate, cu voturile DUI (care susține amendamentele) ar fi suficientă pentru a le introduce.

Răspunsul DUI nu a întârziat să apară: pe Facebook, ministrul de Externe, Buyar Osmani, un membru important al partidului, a scris că formațiunea sa este gata să părăsească puterea dacă asta înseamnă să se susțină modificările constituționale. „DUI este pregătită să susțină un guvern fără DUI, dacă opoziția susține modificările constituționale și acestea intră în vigoare înainte de formarea acestui guvern”, a spus Osmani. „Viitorul european al cetățenilor este mai presus de orice”.

Osmani a primit felicitări de la VMRO-DPMNE, în a cărui poziţie, însă, s-a repetat ulterior teza lui Mickoski: „Rămâne ca DUI... să fie de acord cu o implementare amânată a modificărilor până în perioada intrării Macedoniei de Nord în UE, după ce ne asigurăm că nu există alte condiţii pentru identitatea macedoneană”.

Alianța Albanezilor - al doilea partid ca mărime din blocul albanez, cândva aliat al lui Mickoski și oponent implacabil al DUI - a spus că nu are niciun fel de condiții: "Suntem pregătiți pentru orice, doar să găsim o soluție pentru a începe negocierile", a spus liderul Alianţei, Arban Taravari. Doar partidele politice mici care fac parte din coaliția SDSM nu au avut niciun comentariu (dar au avut o atitudine negativă față de propunerea cu care Skopje s-a angajat să accepte modificări constituționale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.