Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare în alegerile din Rusia. Partidul înființat de Putin a câștigat majoritatea absolută

rt.com
rezultate rusia

Partidul Rusia Unită a obţinut duminică o majoritate absolută de 53,8% din voturi la alegerile parlamentare, arată rezultatele furnizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 60% din voturi, informează AFP. Participarea la vot a fost de numai 47,8%, faţă de 60% în urmă cu cinci ani, şi chiar mai redusă în metropolele Moscova şi Sankt Petersburg, potrivit agerpres.

Vezi și: Senatorul, fost ofițer SRI, vine cu DEZVĂLUIRILE promise despre procurorul lui Victor Ponta

Vezi și: NUNTA anului în televiziune: Andreea Berecleanu s-a CĂSĂTORIT / FOTO

Sistemul de vot, jumătate proporţional şi jumătate majoritar, aduce însă partidului pro-Kremlin şi mai multe locuri în în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, posibil 300 din cele 450, faţă de numai 238 în actualul mandat. Ultimele sondaje de opinie la ieşirea de la urne indicau un rezultat mai slab decât în 2011 pentru formaţiunea condusă de premierul Dimitri Medvedev.

Numărătoarea parţială mai arată că Partidul Liberal Democrat (LDPR, de extremă dreaptă), condus de Vladimir Jirinovski, a obţinut 13,7% din voturi, cu 3% mai multe decât în 2011, şi se află practic la egalitate cu Partidul Comunist, care are 13,9%. A mai depăşit pragul de 5% şi va fi reprezentat în parlament partidul naţionalist Rusia Justă. Niciuna dintre aceste formaţiuni nu este considerată de opoziţie - parlamentarii lor votează de obicei alături de Rusia Unită.

Vezi și: Cel mai nou SONDAJ: PSD defilează în Capitală, Marian Munteanu vine tare din urmă

content-image


Partidele liberale Parnas şi Iabloko nu au obţinut, se pare, nici măcar un mandat.

Vezi și: PLANUL A pentru alegerile parlamentare. Jucătorul Klaus Iohannis/ SURSE

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că "se poate spune cu siguranţă că partidul (Rusia Unită - n. red.) a obţinut un rezultat foarte bun", în ciuda participării la vot "nu foarte ridicate, dar oricum importante". 

Potrivit AFP, controlul absolut al partidului - creat în 2001 cu contribuţia lui Putin - permite orice modificări constituţionale. În Rusia, toată lumea se aşteaptă ca Vladimir Putin să candideze în 2018 la un al patrulea mandat prezidenţial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.