Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata inflației s-a accelerat în Rusia, revenind la recordul de acum cinci ani

nineoclock.ro
inflatie

În iunie, rata inflației s-a accelerat în Rusia, până la 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, comparativ cu 6% din luna mai (de la an la an), a anunțat Rosstat (Institutul pentru statistică, n.r.). În același timp, creșterea prețurilor la produse nealimentre prinde din urmă inflația la cele alimentare: 7,9% față de 7,04% (în mai a fost 7,4% comparativ cu 6,7%), informează cotidianul RBK.

Potrivit datelor Rosstat și ale Băncii Rusiei, în iunie, indicele prețurilor de consum a actualizat valoarea sa maximă din vara anului 2016 (în luna septembrie a acelui an, inflația a fost de 6,4%, în august, de 6,9%).

Cu toate acestea, în iunie, comparativ cu luna mai, creșterea prețurilor a fost de 0,69%, mai puțin decât în mai față de aprilie (0,74%).

Obiectivul permanent al Băncii Rusiei la inflație în termen annual este de aproape 4%, dar începând din 2020, creșterea prețurilor a ieșit din limitele de target în primul rând din cauza creșterii prețurilor mondiale la alimente. Ministrul Economiei, Maksim Reșetnikov a declarat, în martie, că, în mare parte, inflația a fost importată odată cu prețurile mondiale de pe piețele mondiale de alimente”. În aprilie, ministrul a declarat că principalul canal pentru inflație a fost, în Rusia, exportul (Rusia este un mare exportator de grâu, ulei de floarea soarelui, etc..), ceea ce se reflectă asupra prețurilor pe piața internă.

În iunie, cel mai mult s-au scumpit comparativ cu luna mai sfecla (+58,4%), morcovii (+37%), cartofii (+20,3%) și s-au redus prețurile la castraveți (- 21,8%), roșii (-16,2%) și banane (-4,5%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.