Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata şomajului în zona euro a coborât la 6,5% în luna martie, un nou minim istoric

The Romania Journal
EUROSTAT

Rata şomajului în zona euro a atins un nou minim istoric în luna martie, coborând la 6,5% din populaţia activă, de la un nivel de 6,6% în luna februarie, potrivit cifrelor publicate miercuri de Eurostat, informează AFP.

Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998. Cifra anunţată de Eurostat este mai mică decât ceea ce prognozau analiştii, care se aşteptau ca rata şomajului în cele 20 de state care au trecut la moneda euro să rămână nemodificată la 6,6%, potrivit Agerpres.

În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 6% în luna martie, acelaşi nivel fiind înregistrat şi în luna februarie.

În cifre absolute, 12,960 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 11,010 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna martie a anului trecut, şomajul a scăzut cu 353.000 de persoane în UE şi cu 365.000 de persoane în zona euro.

Statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului sunt Cehia (2,6%) şi Germania (2,8%). La polul opus sunt Spania (12,8%) şi Grecia (10,9%), singurele state membre UE cu o rată a şomajului de două cifre.

Potrivit Eurostat, în România rata şomajului a scăzut până la 5,4% din populaţia activă în luna martie, de la un nivel de 5,5% în luna februarie şi unul de 5,6% în luna ianuarie.

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

În cazul României, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut uşor în luna martie a acestui an, la 5,4%, de la 5,5% în februarie, însă şomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat, la 22,2%. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna martie a anului 2023 a fost de 453.100 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (459.300 persoane) şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (463.600 persoane).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.