Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ratele românilor nu se recalculează prea curând - BT, victorie de etapă în instanță împotriva ANPC

credite

Banca Transilvania a reușit să obțină o victorie în instanță împotriva Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în bătălia pentru modul de calculare a ratelor la credite. ANPC ceruse băncilor recalcularea ratelor pentru ca partea de rambursase și partea de dobândă să fie egale pe toată perioada creditului.

Curtea de Apel Cluj a dispus vineri, 16 iunie, suspendarea Ordinului președintelui ANPC, Horia Constantinescu, care viza modul în care banca calcula ratele de rambursare a creditelor. Decizia nu este însă definitivă, notează newsonline.ro.

MINUTA

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată azi 16.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj

Având în vedere soluția pronunțată de Curtea de Apel Cluj de suspendare a aplicării Ordinului ANPC, orice demers al consumatorilor de a încerca să obțină, în instanță, recalcularea ratelor creditelor va fi amânată ani de zile până când procesele dintre bănci și ANPC se soluționează definitiv, notează sursa citată.

ANPC a cerut recalcilarea ratelor

După sesizarea ANPC prin care, după scanţionarea a 11 bănci, a înaintat industriei bancare o solicitare pentru a emite noi grafice de rambursare, în care consumatorii să poată rambursa în rate egale principalul şi dobânda pe întreaga perioadă a creditelor, reprezentanţi ai industriei bancare susţin că prin scenariul invocat de ANPC nu se închide creditul în perioada de acordare şi menţionează că nu au găsit formula matematică pentru a aplica un asemenea scenariu.

ANPC a susţinut că până acum băncile au folosit practici comerciale înşelătoare privind modul de calcul al ratelor, prin care în procesul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% din dobândă ANPC a amendat cu 550.000 lei un număr de 11 bănci din cauza practicilor de calcul al ratelor, iar ulterior a transmis că a încheiat verificările la alţi 8 operatori economici financiar-bancari.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au reacţionat la sancţiunile ANPC împotriva băncilor susţinând că rambursarea creditelor se poate face prin rate egale sau prin rate descrescătoare, iar clientul poate alege. Iar prin forţarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii, capacitatea lor de a accesa un credit ipotecar scade semnificativ, au mai spus ARB şi CPBR. Ulterior, ARB a revenit cu o nouă reacţie, susţinând că se alătură demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenţie decise de ANPC şi analizează pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.