Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul pentru apă ia amploare: Egiptul și Somalia avertizează Etiopia în privința unui baraj considerat controversat (hartă)

Voice of Djibouti
Nil egipt etiopia sudan

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a avertizat luni cu privire la repercusiunile pașilor unilaterali ai Etiopiei, pe fondul unei dispute care durează de zeci de ani în ceea ce privește un proiect controversat de baraj pe râul Nil. Egiptul consideră că proiectul GERD reprezintă o amenințare existențială pentru cota sa de apă din Nil.

În cadrul unei conferințe de presă comune la Cairo cu președintele somalez Hassan Sheikh Mohamud, al-Sisi a declarat că a fost de acord cu omologul său somalez cu privire la gravitatea pașilor unilaterali în dosarul Marelui Baraj Renaștere Etiopian (GERD), transmite Anadolu. "Cooperarea între țările riverane este importantă pentru a evita daunele", a subliniat el.

Al-Sisi a precizat că discuțiile sale cu președintele somalez s-au oprit asupra evoluțiilor regionale din regiunea Cornul Africii. "Am convenit să lucrăm împreună pentru a menține securitatea și stabilitatea în această regiune importantă și strategică", a adăugat el.

Liderul egiptean a mai spus că a convenit cu omologul său somalez să intensifice coordonarea dintre Egipt și Somalia în ceea ce privește securitatea în Marea Roșie.

Șeicul Mohamud a început duminică o vizită oficială în Egipt, a șaptea sa vizită în străinătate de când a devenit președinte în luna mai.

Egiptul consideră GERD ca fiind o amenințare existențială la adresa cotei sale de apă din Nil, singura sursă de apă dulce a țării. Egiptul și Sudanul, două națiuni din aval, doresc un acord cu caracter juridic obligatoriu privind umplerea și funcționarea GERD, o cerere căreia Etiopia i se opune.

Negocierile care durează de ani de zile între cele trei țări nu au reușit să facă niciun progres.

Anul trecut, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Egiptului, Etiopiei și Sudanului să reia negocierile conduse de Uniunea Africană pentru a ajunge la un acord privind umplerea și exploatarea barajului "într-un interval de timp rezonabil".

Etiopia a început să efectueze luna aceasta a treia etapă de umplere a barajului, în ciuda opoziției Egiptului și Sudanului.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.