Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI DIPLOMATIC Prima țară care întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul: Acuză Teheranul că a livrat arme unei organizații separatiste

www.aljazeera.com
avion prăbușit Iran

Marocul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Iranul, pe care-l acuză că a facilitat livrări de armament Frontului Polisario prin intermediul aliatului său Hezbollahul libanez, a anunţat marţi ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita, relatează AFP.

O ”primă livrare de arme a fost recent furnizată Polisario”, o mişcare separatistă saharwi susţinută de Algeria, printr-un ”element” al Ambasadei Iranului la Alger, a declarat, unor jurnalişti, Nasser Bourita, scrie news.ro.

Citește și: Total neașteptat! Unde au lucrat părinții Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea

”Marocul dispune de probe irefutabile, de nume identificate şi de fapte precise care coroborează această complicitate între Polisario şi Hezbollah împoriva intereselor regatului”, a declarat şeful diplomaţiei marocane.

Ambasadorul Marocului la Teheran a ”părăsit marţi Iranul, iar eu îi voi cere însărcinatului cu afaceri de la Ambasada Iranului să părăsească regatul fără întârziere”, a adăugat Bourita.

Citește și: Cine are cele mai multe victorii la Exalton până acum! El ar putea câștiga 100.000 de euro

Ministrul a făcut aceste declaraţii la întoarcerea sa de la Teheran, unde spune că l-a informat pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif cu privire la decizia Marocului.

Sahara Occidentală - o întindere deşertică de 266.000 kilometri pătraţi - singurul teritoriu de pe continentul african al cărui statut post-colonial nu a fost soluţionat, este revendicată de către Maroc - care deţine controlul asupra celei mari părţi a acesteia - şi de către Frontul Polisario, care reclamă un referendum de autodeterminare.

Citește și: Inna, prinsă în mijlocul unui scandal amoros! Ar fi “stricat” căsnicia unui actor celebru

Marocul respinge orice altă soluţie în afara unei autonomii sub suveranitatea sa.

Un armistiţiu a intervenit în 1991, după ani de conflict.

Citește și: Terenuri gratuite pentru casă! În ce oraș din România se oferă asta tinerilor sub 35 de ani

Vineri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă părţile în conflict în Sahara Occidentală la ”negocieri fără condiţii prealabile” şi prelungeşte cu doar şase luni mandatul Misiunii ONU în vederea organizării unui referendum în Sahara Occidentală (MINURSO), care expira pe 30 aprilie.

Rezoluţia prelungeşte până la 31 octombrie această misiune din care fac parte aproximativ 400 de persoane, cu un buget anual de 52 de milioane de dolari (43 de milioane de euro).

Citește și: Neașteptat! Care este singurul model de mașină în care nu a murit nimeni până acum

Ultima rundă de negocieri între Maroc şi Frontul Polisario a avut loc în 2008.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.