Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în CSM pe legile justiției: Tudorel Toader cere clarificări după afirmațiile explozive ale judecătoarei Evelina Oprina

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Tudorel Toader, a declarat, pentru MEDIAFAX, că CSM ar trebui să clarifice afirmaţiile pe care le-a făcut judecătoarea Evelina Oprina, membru al Consiliului, conform cărora, iniţial, CSM a decis avizarea pozitivă a proiectului Legilor justiţiei, iar, „peste noapte”, votul a fost schimbat.

Judecătoarea Evelina Oprina, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că magistraţii din CSM stabiliseră, în preziua votului, să dea un acord în unanimitate în cazul Legilor justiţiei, însă, „peste noapte”, situaţia s-a schimbat, iar avizul a fost negativ.

În urma acestei afirmaţii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, pentru MEDIAFAX, că „CSM trebuie să clarifice aceste aspecte şi chiar sunt obligaţi să explice acestă chestiune”.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, în 28 septembrie, proiectul Legilor justiţiei, cu 10 voturi la opt. Avizul CSM este unul consultativ.

Proiectul avizat de CSM în 28 septembrie fusese trimis de către ministru Justiţiei. În formula propusă de Toader, se propunea modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, procurorul general sau procurorul-şef DNA urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM. În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. De asemenea, proiectul prevede ca viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.

Ulterior, proiectul a ajuns în Parlament, care, la rândul lui, a făcut mai multe schimbări la Legile justiţiei.

CSM ar putea da, joi, un aviz în cazul acestei noi iniţiative legislative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.