Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Război' între Ungaria și Croaţia: Care este motivul de dispută între guvernul de la Budapesta și țara nou primită în Schengen

peter szijjarto

Guvernul ungar a acuzat luni compania petrolieră croată Janaf că a crescut pentru anul viitor cu 80% taxele de tranzit pentru transportul petrolului pentru a profita astfel de pe urma situaţiei create în urma invaziei ruse în Ucraina, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

''Compania petrolieră croată a făcut o propunere neloială, întrucât cere pentru 2023 un preţ de tranzit (al petrolului) mai mare cu 80%'', a declarat presei ungare la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

El acuză respectiva societate croată că astfel caută ''să profite de pe urma situaţiei de război'', întrucât cele trei ţări central-europene care importă petrol rusesc prin conducta Drujba (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) s-ar putea confrunta cu o situaţie dificilă dacă va fi întrerupt fluxul de petrol prin această conductă care traversează Ucraina.

Cele trei ţări central-europene sunt exceptate de la aplicarea embargoului UE asupra petrolului rusesc întrucât nu au ieşire la mare.

Ministrul Szijjarto a mai spus că va solicita companiei croate să prezinte o ofertă ''onestă'', amintind că pentru statele central europene singura alternativă la conducta Drujba este conducta Adria, care trece prin Croaţia.

El a amintit de asemenea că Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia importă anual circa 19 milioane de tone de petrol prin conducta Drujba, în timp ce capacitatea maximă a conductei Adria este de 12 milioane de tone, şi a criticat Comisia Europeană ''pentru că nu face nimic'' în vederea extinderii capacităţii acestei conducte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.