Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război psihologic pe trei funcţii: Compromisul lui Orban, respins de Barna (surse)

pnl usr plus udmr

Deşi a fost doar prima zi de negocieri între PNL, USR-PLUS şi UDMR, pentru formarea unei coaliţii de guvernare, cele şapte ore de discuţii au fost pline de tensiune. Surse participante la întâlnire au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că PNL şi USR se află pe poziţii radical diferite în privinţa celor trei mari funcţii aflate în joc: prim-ministru, preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. La mijloc este PLUS-ul lui Cioloş, care ar accepta o variantă de compromis.

Aşa cum STIRIPESURSE.RO a relatat deja, USR a propus variantă clară, dar care riscă să-l lase pe Ludovic Orban fără şefia Camerei Deputaţilor. Liderii USR ca fiecare formaţiune să-şi aleagă câte una dintre cele trei funcţii, în baza scorului de la alegeri. Astfel, PNL are prima opţiune, USR a doua, iar UDMR ar lua funcţia rămasă. Cum PNL a ales deja premierul, în persoana lui Florin Cîţu, USR ar vrea şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna. Rezolvarea este însă refuzată categoric de PNL.

Pentru a ieşi din impas, Ludovic Orban a propus ca şefia Camerei Deputaţilor să fie lăsată "la liber". Susţinând că nu se cramponează de o funcţie, Orban a pledat pentru o cmpetiţie liberă în vederea ocupării funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care, în mod evident, s-ar ajunge la un tur 2 al alegerilor în Cameră, între candidatul PSD şi cel al PNL, partidele cu cel mai mare număr de deputaţi. Ulterior, potrivit variantei propuse de Orban, partidul care ar câştiga preşedinţia Camerei, s-ar angaja să susţină partenerii de coaliţie pentru preşedinţia Senatului. Previzibil, în acest caz, Orban ar ajunge preşedintele Camerei Deputaţilor cu voturile USR în turul 2, iar un reprezentant USR ar ajunge preşedintele Senatului, cu voturile PNL.

Dacă Dacian Cioloş s-a arătat mai flexibil şi dispus la negocieri, potrivit surselor participante la discuţii, Dan Barna s-a poziţionat vehement împotriva variantei înaintate de Orban. Liderul USR nu a vrut sub nicio formă să renunţe la discutarea "la pachet" a celor trei funcţii - premier, preşedinte al Camerei şi preşedinte al Senatului.

Dacă nimeni nu cedează în acest adevărat război psihologic, este posibil ca până luni, când sunt programate consultările la Cotroceni, cele patru formaţiuni să nu ajungă la un acord, iar PNL, pe de o parte, şi USR-PLUS, pe de altă parte, să îşi susţină fiecare varianta de premier: Florin Cîţu, respectiv Dacian Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.