Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI religios total în Ucraina. Politicul a impus patriarh unic al bisericilor ortodoxe ucrainiene. Fidelii Moscovei denunță persecuții motivate politic

Panorthodox Synod
biserica ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ''Conciliului de Reunificare'', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev, transmit AFP, Reuters, DPA şi EFE și consemnat de agerpres și news.ro

Citește și: Decizie istorică în Bundestag - Germania devine prima țară din Europa care recunoaște ’cel de-al treilea sex’

La Conciliu au participat reprezentanţi a trei biserici ortodoxe concurente, notează DPA. Episcopii reprezentând două dintre biserici au votat în favoarea creării unei biserici ortodoxe ucrainene independente, în timp ce o a treia biserică - rămasă fidelă Moscovei - şi-a trimis doar doi reprezentanţi la reuniunea care s-a desfăşurat în catedrala Sfânta Sofia, din centrul Kievului.

În principiu, la eveniment urmau să participe două formaţiuni ortodoxe: Patriarhatul Kievului, autoproclamat în 1992 şi care dispune de cel mai mare număr de credincioşi, potrivit sondajelor, precum şi micuţa biserică aşa-zis autocefală, scrie AFP. Ramura fidelă Patriarhatului Moscovei, care a pierdut o parte din credincioşi după începerea crizei ucraineano-ruse în 2014, dar care dispune în continuare de cel mai mare număr de parohii în Ucraina, a respins conciliul, denunţându-l drept ilegal, şi a interzis clerului său să participe.


Însă, potrivit Patriarhatului Kievului, mai mulţi episcopi şi preoţi au fost prezenţi la conciliu. ''Am văzut doi dintre episcopii noştri în fotografii'' făcute la conciliu, a confirmat pentru AFP episcopul Kliment, purtător de cuvânt al ramurii loiale Moscovei. Un purtător de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse, mitropolitul Ilarion, a declarat că participarea lor la conciliu ''nu poate decât să producă tristeţe'' şi a comparat-o cu trădarea lui Iuda.

''Această zi sacră va intra în istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale (independente - n.r.) unite în Ucraina. Ziua independenţei noastre definitive de Rusia'', a declarat Poroşenko, al cărui discurs a fost transmis la televiziunea locală.

Anteriorul anunţului, preşedintele Poroşenko a făcut apel la feţele bisericeşti să folosească această ocazie de a-şi face propria biserică, independentă de Moscova. ''Viitorul Ucrainei - libertatea noastră, independenţa noastră naţională şi spirituală de Rusia - depinde de voi şi doar de voi'', le-a transmis Poroşenko, potrivit dpa.

Câteva sute de oameni agitând drapele ucrainene şi-au manifestat sprijinul pentru decizie, în faţa catedralei unde s-a desfăşurat sinodul. Totodată, poliţia a securizat centrul Kievului, unde se strânseseră sâmbătă mii de oameni în aşteptarea deciziei.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

''Glorie!'', au strigat oamenii, după anunţul lui Poroşenko, care a făcut din independenţa religioasă a Ucrainei o chestiune de securitate naţională şi unul dintre elementele cheie ale campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 31 martie 2019. ''Ce este această biserică? Este o biserică fără Putin. Ucraina nu va mai bea otrava moscovită din potirul Moscovei'', a mai spus şeful statului ucrainean.


Ministrul culturii a anunţat la rândul său alegerea în fruntea acestei noi biserici a mitropolitului Epifaniy, în vârstă de 39 de ani, considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de biserica rusă, dar reabilitat de Patriarhatul Constantinopolului în octombrie.

Puţin cunoscut publicului, Epifaniy, pe numele său de mirean Serghei Dumenko, este originar din regiunea Odesa (sud), majoritar rusofonă. Însă spre deosebire de numeroşi demnitari ortodocşi ucraineni care au studiat în Rusia, Epifaniy şi-a făcut studiile în Ucraina şi Grecia, potrivit BBC. El a primit titlul de episcop în 2009 şi de arhiepiscop patru ani mai târziu.

Hotărârea de a acorda independenţa religioasă Ucrainei a provocat furia Bisericii ruse, care a denunţat o ”schismă” şi şi-a rupt relaţiile cu Constantinopolul.

Acest Conciliu are loc în al cincilea an al unei crize fără precedent între Kiev şi Moscova, în care Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014, după instalarea la putere a noilor autorităţi prooccidentale în Ucraina, după care a izbucnit un sângeros război în estul separatist prorus al ţării, soldat cu peste 10.000 de morţi.

La sfârşitul lui noiembrie, situaţia s-a degradat cu un nivel, după ce Rusia a interceptat prin forţă militară trei nave de război ucrainene în largul Crimeei - prima confruntare militară directă între cei doi vecini.

Autorităţile au desfăşurat peste 4.000 de poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale la Kiev, mai ales în Piaţa Sfânta Sofia, unde câteva mii de persoane s-au adunat în semn de susţinere a Conciliului, agitând steaguri naţionale.

”Acesta este un eveniment foarte important pentru mine, iar poporul nostru îl aşteaptă de mult timp”, a declarat pentru AFP unul dintre manifestanţi, Mîhailo Helpîk, venit în capitală de la Herson (sud).

Mai mulţi manifestanţi au declarat AFP că au fost transportaţi la Kiev din provincie în mod gratuit, cu autobuzul, la această manifestaţie, după ce au răspuns unei invitaţii postate la biserica lor.

Aripa loială Rusiei acuză Kievul că exercită presiuni asupra clerului său cu scopul de a-l obliga să se alăture noii formaţiuni, în contextul în care poliţia a percheziţionat recent mai multe biserici din cadrul Patriarhiei de la Moscova.

Patriarhul ortodox rus Kiril a denunţat ”persecuţii” ale clerului şi ucrainenilor rămaşi sub tutela Moscovei, într-o scrisoare adresată Papei Francisc şi ONU, dar şi preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că fiecare parohie va fi liberă să aleagă să se alăture sau nu noii biserici independente, subliniind că vrea să evite cu orice preţ un ”război religios” în ţară.

Poroşenko a dat asigurări din nou, sâmbătă, că ”nimeni nu va forţa” credincioşii şi clerul să intre în noua biserică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.