Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război total în București: scapă cine poate (Analiza)

S4C
boom

Tensiunea politică din Capitală a atins cote alarmante în urma dezvăluirilor redacției noastre.

Confruntați cu iminența unui eșec electoral major la alegerile din 2024, liderii liberali, în frunte cu primvicele Rareș Bogdan, au lansat atacuri dure la adresa primarului Capitalei.

Asta pentru că luptele intestine din interiorul PNL par să contrazică politica partidului din București: în timp ce ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, este admonestat în ședințele de coaliție, pentru că ar fi cedat presiunilor PSD privind creșterile de taxe, colegii săi din Consiliul General al Capitalei par responsabili de jumătate din paguba bugetară, prin cauționarea blocajului fără precedent al construcțiilor, care a alungat din România mari investitori, conducând la încetinirea dezvoltăroi, falimentarea micilor furnizori români si concedierea muncitorilor, români si ei.

Astfel, știrea-bombă a fost publicată în premieră de redacția noastră săptămâna trecută.

Conform analizei cifrelor oficiale ale ANAF, reiese o uriașă scădere a contribuției Bucureștiului în formarea PIB național în ultimii 3 ani, adică exact pe perioada mandatului edilului general, susținut de coaliția PNL-USR-PMP.

Cifrele spun că cele 7 procente de regres (de la 37% la sub 30%) reprezintă aproape jumătate din deficitul bugetar pentru reducerea căruia guvernul PSD-PNL și-a asumat răspunderea în Parlament pe legea creșterii taxelor și a reducerii cheltuielilor.

Confruntați cu acest nonsens, de a impune biruri noi, mai ales asupra propriilor votanți, de dreapta, în vreme ce susțin, de trei ani, blocajul industriei ce afectează atât de grav economia și veniturile bugetare, liberalii par hotărâți să se rupă de Nicușor Dan: "Răspunsul e simplu: PNL va avea candidat la Primăria București" a spus Rareș Bogdan.

Rămâne de văzut dacă această decizie va rămâne definitivă, dată fiind istoria anunțurilor pripite ale liderilor PNL.

Totuși, e de remarcat că războiul se întețește și între susținătorii aprigi ai lui Nicușor Dan și acesta: primarul sectorului 6 a lansat un atac năpraznic la adresa edilului, acuzându-l că blocarea pasajului Grant pentru 5 luni, în perioada de frig și maximă aglomerație, va produce haos pentru un sfert din bucureșteni: "Nici nu vreau să mă gândesc... Sau de ce să faci iarna când este aglomerat și timpul urat când poți să nu faci vara când este mai liber și vremea mai bună. Am impresia ca pur și simplu unora nu le pasă...”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

La asta se adaugă mărturia candidă a primarului general privind termoficarea, aceasta recunoscând, indirect, promisiunile nefondate din campania electorală. "Pe termoficare, într-adevăr, am fost optimist, am spus 100 km pe an [...] Noi în 2021 am făcut 28, în 2022 am făcut 32, în 2023 sper să facem 50, adică în momentul de faţă avem vreo 10 şantiere mari care sunt deschise" a declarat edilul, uitând să specifice că toate șantierele ar fi funcționat mai repede și mai bine, pe timp de vară, când nu ar fi produs blocaje suplimentare în traficul și așa sugrumat.

Iată dilema conducerii naționale a PNL: continuă să susțină, alături de USR și PMP, un primar criticat de toată lumea, sau își identifică un candidat propriu, capabil să spele imaginea ultimilor trei ani? În plus, cum vor justifica explozia impozitelor pe IMM-uri - teoretic votanți liberali - dacă jumătate din deficit corespunde cu scăderea contribuției Bucureștiului girat de propriii consilieri generali, în parteneriat cu Nicușor Dan?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.