Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război TOTAL în Educație: atac frontal al unei mari Universități la adresa lui Valentin Popa

www.monitorulcj.ro
Valentin Popa

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a anunţat contestarea metodologiei de clasificare și ierarhizare a universităților românești propusă de Ministerul Educației Naționale, susţinând că aceasta este complet greşită iar demersul vizează siguranța națională.

Citește și: Mircea Geoană lansează o informație EXPLOZIVĂ: Juncker i-a sunat pe Iohannis și Dăncilă

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, miercuri, ministrul Educaţiei Naţionale a găsit un grup de “experți internaționali” care să-i implementeze viziunile politice.

„Ministrul actual al Educației ține cu orice preț să finalizeze clasificarea universităților (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul și-a exprimat deja public viziunea și așteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din București nu merită gradul de încredere ridicat și că UBB nu este nicidecum competitivă, așa cum se crede. În acest proces și-a luat ca partener principal ARACIS și a găsit un gup de <> care să-i implementeze viziunile politice. Din păcate, metodologia propusă este una complet greșită. Dacă a rezultat din neștiință, este îngrijorător, dar lucrurile încă pot fi corectate. Dacă a rezultat însă din rea-intenție, atunci acest demers este unul care vizează siguranța națională! UBB contestă metodologia de clasificare și ierarhizare a universităților românești propusă de Ministerul Educației Naționale”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UBB solicită Guvernului României să nu permită un astfel de demers care urmărește înlocuirea realității academice cu clasamente/ierarhii politice.

„Riscul nu este atât pentru universitățile tradiționale din marile centre academice ale țării – care, așa cum au supraviețuit de-a lungul vremurilor persecuțiilor unor regimuri totalitare, vor supraviețui și acestui asalt efemer, trist și dezamăgitor -, cât pentru competitivitatea României și imaginea acesteia în spațiul european/internațional”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, conducerea UBB susţine că ARACIS poate excela eventual în acreditarea universităților, nicidecum în clasificare/ ierarhizare, proces care presupune elemente de competitivitate-excelență academică.

„Atrăgând ARACIS în acest demers, ministrul îi face acestei instituții importante în mediul academic românesc un deserviciu imens. Ca urmare a acestei confuzii, metodologia propusă pentru clasificare/ ierarhizare este contaminată cu criterii de acreditare. (…) Le reamintim experților internaționali care servesc viziunile ministerului, că România nu este un teren în care să-și testeze experimental propriile metodologii și îi avertizăm să nu propună metodologii care nu ar fi congruente cu bunele practici internaționale (și care nu ar fi acceptate în propriile lor țări)”, se subliniază în comunicatul UBB.

Conducerea universităţii clujene a precizat că mediul academic românesc nu are nevoie de un nou scandal, similar celui legat de alimentele de calitate scăzută trimise în Europa de Est.

„Nu avem nevoie de metodologii experimentale pentru clasificarea universităților românești. Universitățile românești se luptă să pătrundă și să fie respectate în aria europeană/internațională a educației și cercetării, nu să se raporteze unele la altele, după o măsură dată de factorul politic intern. Solicităm Băncii Mondiale, sub auspiciile căreia lucrează acești experți, să nu-și asocieze numele și reputația cu un astfel de demers”, se menţionează în document.

UBB a anunţat că va fi un partener constructiv și serios al oricărui demers de clasificare și ierarhizare care corespunde bunelor practici internaționale, dar dacă va fi forțată de minister să intre într-un demers de clasificare/ierarhizare absurd din punct de vedere academic, „o va face, deoarece este constrânsă legal, dar va protesta public și academic, și prin alte mijloace, iar cu prima ocazie va avea grijă ca aceste derapaje să fie corectate și modificate ireversibil în direcția academică corectă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.