Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război TOTAL între DNA și SRI: Care este noua miză

sri dna

Război total între DNA și SRI. După ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a MAI, DNA și SRI se pregătesc pentru o nouă dispută. Miza pare să fie „uriașa mașinărie de filaj a DIPI”, actuala DGPI.

SURPRIZĂ: Cine se află în spatele campaniei online împotriva lui Victor Ponta, spersacrapi.net

„In sistem se susoteste tot mai mult de o „oportunitate” de care ar putea profita DNA-ul, chiar daca este o varianta care, oricum, va naste vii polemici. Pentru ca, in urma cu cateva luni bune, a parut prima oara zvonul privind posibila trecere a unei parti din „Doi s’ un sfert”, in speta directia avand in fisa postului indeplinirea misiunilor de filaj, la DNA. Asta concomitent cu transformarea DIPI intr-un birou de afaceri interne. Cum insa „Doi s’ un sfert”-ul era pe val la acea ora, prea putini au luat in calcul aceasta ipoteza. Care insa acum, dupa ce serviciul secret al internelor a fost pur si simplu destructurat, ramanand sa se ocupe doar de protectia interna, lucrurile iau o cu totul alta intorsatura. Pentru ca, desi ministrul Dragos Tudorache a calmat momentan isteria cu privire la arhiva si lista cu acoperitii „Doi s’ un sfert”, nu s-a suflat inca nicio vorbulita despre uriasa masinarie de filaj a DIPI, actuala DGPI. Care, normal, le-ar face cu ochiul celor de la DNA. Numai ca, in motivarea ordonantei de urgenta privind militarizarea si aparitia DGPI, s-a batut moneda tocmai pe necesitatea ca astfel sa nu se mai calce pe „teritoriul traditional” de activitate al SRI. Care, astfel, la randul sau, ar putea ridica pretentii justificate privind o eventuala „inghitire” a „filajului” de la „Doi s’ un sfert”, varianta in care DNA-ul ar ramane din nou cu buzele umflate.

Klaus Iohannis e atacat neașteptat de un celebru personaj: 'M-a aburit'

Acum, cu toate ca sub noua titulatura oficiala cei de la DGPI nu vor mai putea face filaj, decat in niste situatii exprese si cu totul limitate, este greu de crezut ca aparatura folosita va fi pur si simplu abandonata prin vreun depozit. Sau ca oamenii care au lucrat pe informatii si filaj vor fi lasati sa se transfere care pe unde-si gaseste, pe la diverse directii, servicii si birouri din cadrul Ministerului de Interne. Asa ca, desi nimeni nu a incercat pana acum sa deschida aceasta „cutie a Pandorei”, probabil ca, in cel mai scurt timp, vor aparea si primele cereri privind preluarea, cu totul sau pe bucati, a complexei masinarii de filaj a „Doi s’ un sfert”. Si este extrem de interesant cine va face acest prim pas. Desigur, cele mai multe pronosticuri ar putea merge spre DNA, mai ales ca „nucleul dur” de aici are nevoie ca de aer de revitalizarea unui serviciu de monitorizare, cel putin pe partea de interceptare, unde tehnica fostei DIPI, ramasa acum „in pom” este una demna de invidiat. Numai ca un „carlig” probabil neintentionat din ordonanta de urgenta a ministrului Dragos Tudorache ar putea complica si mai  mult lucrurile, fiind vorba aici de precizarea expresa ca activitatea DGPI „va fi limitata la domeniul de protectie interna si ordine publica, fiind realizata astfel o delimitare clara a competentelor fata de cele ale SRI”. Motivatie care ar ingreuna preluarea directa sau mascata a tehnicii de catre DNA, putandu-se naste astfel discutii despre incalcarea aceastei delimitari exprese.

Insa, dincolo de problema tehnicii, si mai interesant este cine va prelua acum casele conspirative ale „Doi s’ un sfert”, ca doar pentru asigurarea ordinei publice nu mai este nevoie de acestea. Si nu sunt deloc putine! Ca si locatiile, multe dintre  ele de lux, care functionau intr-un fel de „franciza”, ca sa nu spunem chiar „in parteneriat” cu structura de informatii? Si ai carei ofiteri habar nu au acum daca trebuie sa scoata tehnica de pe la mese, sau sa o lase in continuare? Dar pentru cine? Ca asta nu s-a mai reglementat prin buclucasa ordonanta de urgenta a tehnocratilor…”, scrie Cătălin Tache, în ziarul Național.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.