Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI TOTAL pentru Laura Codruța Kovesi: Consiliul UE reafirmă că NU o vrea pe fosta șefă a DNA la conducerea Parchetului European

Inquam Photos / George Calin
Laura Codruta Kovesi SIIJ

Negociatorii Consiliului UE au reiterat, în cadrul rundei de negocieri de joi, sprijinul puternic pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, şi au propus ca viitoarea rundă de discuţii privind desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, să se amâne pentru 12 aprilie, din cauza reuniunii extraordinare a Consiliului European dedicate Brexitului.

Cele două echipe de negociere, a Consiliului şi a Parlamentului, nu au ajuns nici joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, şi niciuna dintre tabere nu pare dispusă să-şi schimbe poziţia.

Citește și: Avertisment serios al lui Rareș Bogdan, după OUG-ul anunțat de Guvern: ‘Stați să vedeți ce începe’

"La începutul întâlnirii, negociatorii PE au făcut referire la poziţia exprimată de preşedintele (Antonio) Tajani ieri (miercuri - n.r.) în timpul sesiunii plenare privind situaţia dnei Kovesi şi a statului de drept în România. Negociatorii Consiliului au subliniat că întâlnirea are ca temă numirea primului şef al EPPO pentru următorii şapte ani. Este foarte important ca EPPO să fie funcţional până al sfârşitul lui 2020, cum este programat. Negociatorii PE şi-au exprimat nemulţumirea faţă de răspunsul negociatorului Consiliului", a declarat o sursă UE pentru Agerpres.

De asemenea, negociatorii Consiliului au "reamintit că Consiliul îi acordă un sprijin puternic dlui Bohnert", conform sursei citate.

Citește și: Lovitură de grație pentru Guvern! Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră

"Negociatorii au informat COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi) asupra negocierilor după fiecare rundă şi nu a existat nicio schimbare a poziţiei Consiliului. Cu toate acestea, negociatorii Consiliului au fost pe deplin pregătiţi să asculte argumentele PE privind ce o face pe candidata lor mai potrivită pentru a construi EPPO", a precizat sursa UE.

De asemenea, "Consiliul UE a informat că viitoarea dată prevăzută pentru negocieri, 10 aprilie, este acum imposibilă din cauza reuniunii speciale a Consiliului European". Totuşi, noua dată propusă nu ar fi fost acceptată încă de PE, conform sursei citate, ceea ce ar putea duce la amânarea negocierilor până la formarea noului parlament rezultat din alegerile ce vor avea loc în luna mai.

Citește și: Oreste îl spulberă pe Cozmin Gușă! De ce nu-l susține nimeni acum, când Realitatea a dat faliment

"Consiliul a propus ca dată nouă 12 aprilie. Totuşi încă nu este clar dacă Parlamentul doreşte să aibă loc această întâlnire. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci cel mai probabil negocierile se vor relua după formarea unui nou parlament", a mai declarat sursa UE pentru Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.