Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul alimentar: Rusia o să livreze produse doar aliaților ei; precizări de la Dmitri Medvedev

Medvedev

Vicepreședintele Consiliului de Securitate (SS) al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia va furniza alimente numai țărilor „prietene”. Măsura Moscovei vine după ce Occidentul a aplicat o serie de măsuri economice împotriva Moscovei, după invadarea Ucrainei.

„Îmi amintesc că în copilărie URSS a cumpărat cereale din Canada. Era ciudat... (...) Astăzi imaginea este destul de diferită: Rusia este cel mai mare producător de cereale, alături de India și China. Și în ultimii ani, cel mai mare exportator de grâu.

S-a întâmplat că securitatea alimentară a multor țări depinde de proviziile noastre. Se dovedește că mâncarea noastră este arma noastră liniștită. Liniște, dar de rău augur.

Și dacă cineva nu știe sau a uitat, atunci exportul produselor noastre agricole depășește exportul de arme - s-a ridicat la peste 37 de miliarde de dolari anul trecut.

Ținând cont de totalul sancțiunilor impuse împotriva noastră de țările occidentale, voi sublinia câteva puncte simple, dar importante, referitoare la securitatea alimentară a Rusiei.

Primul. Produsele rusești diverse și delicioase sunt suficiente pentru a satisface pe deplin nevoile noastre interne.

Al doilea. Prioritatea în aprovizionarea cu alimente este piața noastră internă. Și controlul prețurilor.

În același timp, statul va continua acordarea de asistență pe scară largă și sistematică fermierilor.

Al treilea. Vom furniza alimente și recolte doar prietenilor noștri (din fericire avem o mulțime, și nu sunt deloc în Europa și nici în America de Nord). Vom vinde atât pentru ruble, cât și pentru moneda lor națională în proporții convenite.

Al patrulea. Nu vom furniza produsele noastre și produsele agricole inamicilor noștri. Și nu vom cumpăra nimic de la ei (deși nu am cumpărat nimic din 2014, dar lista produselor interzise la import poate fi extinsă în continuare)”, a spus Medvedev pe contul său de Telegram.

Vezi și: Medvedev anunță o nouă ordine financiară mondială: 'Abandonarea dolarului și a euro nu pare o perspectivă atât de fantastică' .

Secretarul de stat american Antony Blinken susținea zilele trecute că tensiunile din jurul Ucrainei creează probleme alimentare și energetice în întreaga lume. Potrivit lui Blinken, impactul situației din Ucraina "se resimte peste tot în lume". "Din cauza agresiunii ruse, avem probleme cu aprovizionarea cu alimente, deoarece este în joc exportul de produse agricole", a declarat șeful Departamentului de Stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.