Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina a ieftinit certificatele de carbon: companiile rusești vând la foc automat

Radu Pop
descopera.ro
dioxid de carbon atmosfera

Cotația certificatului de carbon a coborât spre 60 de euro, de la niveluri de peste 90 de euro, la care se tranzacționau înainte de începutul războiului din Ucraina, potrivit Economica.net. Una dintre explicații: pe fond de panică, companiile cu acționariat rusesc din Europa le vând accelerat, aceasta fiind o soluție ca să facă rost de bani.

În data de 23 februarie, adică în ziua dinaintea atacului rusesc asupra Ucrainei, cerificatul de carbon se tranzacționa la 95,5 euro pe piața EEX. La ora redactării acestui text, cotația scăzuse, pe aceeași piață, la 68 de euro, potrivit sursei citate.

Certificatele de carbon sunt cumpărate de companiile din industrie, în special de producătorii de energie electrică ce folosesc combustibili fosili şi emit ca atare gaze cu efect de seră, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Sunt practic o plată pentru poluare (un certificat înseamnă o tonă de CO2) impusă de Comisia Europeană care vrea astfel să descurajeze utilizarea combustibililor fosili și să accelereze decarbonarea.

Cei mai afectați sunt, desigur, mai ales producătorii de energie electrică din cărbune, care trebuie să cumpere un certificat pentru fiecare MWh produs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.