DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Războiul din Ucraina, profit uriaș pentru SUA: Armele rusești folosesc sute de componente occidentale

emerging-europe.com
armata rusa

Peste 450 de componente fabricate în străinătate au fost găsite în armele rusești recuperate în Ucraina, dovadă că Moscova a achiziționat tehnologie critică de la companii din Statele Unite, Europa și Asia în anii dinaintea invaziei, potrivit unui raport al think tank- ului Royal United Services.

De la începutul războiului, în urmă cu cinci luni, armata ucraineană a capturat sau a recuperat de pe câmpul de luptă arme rusești intacte sau parțial deteriorate. Când au fost dezasamblate, s-a constatat că 27 dintre aceste arme și sisteme militare, de la rachete de croazieră la sisteme de apărare aeriană, se bazează predominant pe componente occidentale, potrivit cercetării Royal United Services Institute (RUSI) citată de Reuters.

Aceasta este cea mai detaliată evaluare publicată până în prezent a rolului jucat de componentele occidentale în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Mediafax.ro.

Aproximativ două treimi dintre componente au fost fabricate de companii cu sediul în SUA, a constatat RUSI, pe baza armelor recuperate din Ucraina. Produsele fabricate de Analog Devices și Texas Instruments, cu sediul în SUA, au reprezentat aproape un sfert din toate componentele occidentale din arme.

Alte componente proveneau de la companii din Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Germania, Elveția și Olanda.

"Armele rusești care depind în mod critic de electronica occidentală au dus la moartea a mii de ucraineni", a declarat pentru Reuters Jack Watling, specialist în război terestru la RUSI.

În timp ce multe dintre componentele străine se găsesc în bunuri de uz casnic de zi cu zi, cum ar fi cuptoarele cu microunde, care nu fac obiectul controalelor la export, RUSI a declarat că o întărire a restricțiilor la export și a aplicării acestora ar putea îngreuna refacerea arsenalului de arme al Rusiei, precum rachetele de croazieră.

Într-un caz, o rachetă de croazieră rusă 9M727, una dintre cele mai avansate arme ale țării, care poate manevra la altitudine joasă pentru a se sustrage de la radare și poate lovi ținte aflate la sute de kilometri distanță, conținea 31 de componente străine. Piesele au fost fabricate de companii printre care se numărau Texas Instruments Inc și Advanced Micro Devices Inc, cu sediul în SUA, precum și Cypress Semiconductor, care este acum deținută de Infineon AG, o companie germană, a constatat ancheta RUSI.

Într-un alt caz, o rachetă de croazieră rusă Kh-101, care a fost folosită pentru a lovi orașe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, avea, de asemenea, 31 de componente străine, cu piese fabricate de companii precum Intel Corporation, cu sediul în SUA, și Xilinx, deținută de AMD.

Ca răspuns la întrebările privind modul în care cipurile lor au ajuns în armele rusești, companiile au declarat că respectă sancțiunile comerciale și că au încetat să mai vândă componente Rusiei.

Analog Devices a declarat că societatea și-a închis activitatea în Rusia și a instruit distribuitorii să oprească livrările către această țară.

Texas Instruments a declarat că respectă toate legile din țările în care își desfășoară activitatea, iar componentele găsite în armele rusești au fost concepute pentru produse comerciale. Intel a declarat că "nu susține și nu tolerează ca produsele noastre să fie folosite pentru a încălca drepturile omului".

Infineon a declarat că este "profund îngrijorată" dacă produsele sale sunt folosite în scopuri pentru care nu au fost proiectate. AMD a declarat că respectă cu strictețe toate legile globale de control al exporturilor.

Multe dintre componentele străine costă doar câțiva dolari, iar companiile rusești ar fi putut să le cumpere înainte de începerea invaziei din Ucraina, online, prin intermediul distribuitorilor naționali sau internaționali, deoarece acestea puteau fi folosite în aplicații non-militare.

Cu toate acestea, mai mult de 80 de microcipuri fabricate în Occident au fost supuse controalelor la export ale SUA cel puțin din 2014, ceea ce înseamnă că ar fi avut nevoie de o licență pentru a fi trimise în Rusia, a precizat RUSI.

Constatările investigației arată modul în care armata rusă rămâne dependentă de microcipuri străine pentru orice, de la radiouri tactice la drone și muniții de precizie cu rază lungă de acțiune, și că guvernele occidentale au fost lente în a limita accesul Rusiei la aceste tehnologii, în special după invazia din Crimeea, în 2014.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, care a început la 24 februarie, a ucis mii de oameni, a forțat strămutarea altor milioane și a devastat mai multe orașe. Puterea de foc superioară a Rusiei, inclusiv utilizarea rachetelor balistice și de croazieră, a ajutat forțele sale să străpungă estul Ucrainei și să ocupe aproximativ o cincime din țară.

Trupele ruse au tras peste 3.650 de rachete și rachete ghidate în primele cinci luni de război, potrivit Statului Major al Consiliului Național de Securitate și Apărare. Printre acestea se numără rachetele 9M727 și Kh-101. Rachetele rusești au fost folosite pentru a lovi ținte, inclusiv linii de cale ferată pentru a întrerupe liniile de aprovizionare occidentale, infrastructură militară și ținte civile, precum centre comerciale și spitale. Rusia a declarat că a tras doar asupra unor ținte militare. Autoritățile ruse nu au oferit alte comentarii pentru acest articol.

În urma invaziei din Ucraina, Statele Unite au anunțat sancțiuni radicale pentru a încerca să slăbească economia și armata Rusiei. Printre acestea se numără și interzicerea vânzării către Rusia a numeroase microcipuri sensibile. Țări din Europa, precum și Japonia, Taiwan și Coreea de Sud - toate țări-cheie în fabricarea cipurilor - au anunțat restricții similare.

Potrivit RUSI, Rusia lucrează în prezent pentru a găsi noi rute pentru a-și asigura accesul la microcipurile occidentale. Multe componente sunt vândute prin intermediul unor distribuitori care operează în Asia, cum ar fi Hong Kong, care acționează ca o poartă de acces pentru electronicele care ajung la armata rusă sau la companiile care acționează în numele acesteia, a constatat RUSI.

Guvernul rus nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.