Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina! Se dau lupte grele la Avdiivka. Forţele ruse s-ar pregăti de un nou atac

geopoliticalmonitor.com
razboi ucraina

Războiul din Ucraina! Se dau lupte grele la Avdiivka. Forţele ruse s-ar pregăti de un nou atac

Armata rusă se pregăteşte să-şi "escaladeze" ofensiva împotriva oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, a declarat miercuri primarul acestuia, la o săptămână după ce Moscova a început asaltul asupra acestui oraş industrial aflat pe linia frontului încă din 2014, relatează AFP.

Din 2014, forţele separatiste conduse de Moscova au încercat în zadar să îl cucerească şi să păstreze controlul.

Vorbind la televiziunea ucraineană, primarul Vitali Barabaş a declarat că în ciuda faptului că situaţia pare că s-a "calmat" în ultimele zile, aceasta se datorează faptului că forţele ruse pregătesc un nou atac după ce au fost oprite de ucraineni.

"Acesta nu este sfârşitul poveştii care a început la 10 octombrie (...) rezistenţa (ucraineană) a stabilizat situaţia în acest moment, dar vedem unele lucruri şi nu s-a terminat", a spus el. "În zilele următoare, ne aşteptăm ca situaţia să se agraveze", a adăugat el.

Avdiivka este un oraş industrial din Donbas care s-a aflat pe linia frontului cu mult înainte de invazia rusă din februarie 2022

Avdiivka este un oraş industrial din Donbas care s-a aflat pe linia frontului cu mult înainte de invazia rusă din februarie 2022. Din 2014, forţele separatiste conduse de Moscova au încercat în zadar să cucerească şi să păstreze controlul asupra oraşului.

Construit în jurul unei vaste uzine de cocs, oraşul se află la 13 km nord de Doneţk, capitala controlată de Rusia a regiunii omonime a cărei anexare a fost revendicată în urmă cu un an de preşedintele rus Vladimir Putin. Aproximativ 1.600 de civili mai locuiesc în oraş, care avea o populaţie de 30.000 de locuitori înainte de invazia din februarie 2014, potrivit autorităţilor municipale.

Armata rusă a trecut la ofensivă în acest oraş la 10 octombrie în încercarea de a-l încercui, dar forţele ucrainene le-au provocat pierderi grele ruşilor, potrivit unor imagini postate pe reţelele socile.

Moscova se află în atac în jurul oraşului Avdiivka şi, mai la nord, în zona Kupiansk, în timp ce Ucraina îşi concentrează contraofensiva începută în iunie în sud şi în jurul oraşului Bahmut, din est.

Vladimir Putin insistă de luni de zile că actuala contraofensivă ucraineană este un eşec, iar duminică a afirmat că trupele sale îşi "îmbunătăţesc poziţia" pe aproape tot frontul.

În realitate, avansurile beligeranţilor au fost minime, iar linia frontului de 1.000 km abia dacă s-a mişcat din 20 noiembrie 2022, când armata rusă a fost nevoită să se retragă din oraşul Herson din sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.