Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul Victor Ponta vs. Liviu Dragnea, nou episod: Defăimarea socială

dragnea ponta

Războiul dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea a ajuns la un nou episod. De data aceasta se turnează episodul ”Defăimarea socială”. Guvernul a adoptat un aviz de susținere a proiectului de lege inițiat de președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea privind “defăimarea socială”, dar îi solicită liderului PSD să clarifice acest termen și să elimine un articol privind incitarea la ură și discriminarea socială. Executivul arată că textele respective se suprapun unor legii în vigoare, nu există în reglementările europene sau vin în contradicție cu prevederile Codului Penal.

Citește și: Fata lui Corneliu Vadim Tudor a refuzat postul de la Parlament: Vezi motivul

Guvernul a adoptat punctul său de vedere în care susține proiectul liderului social-democrat, miercuri, în ziua în care Senatul a adoptat propunerea legislativă, chiar înaintea altor inițiative ale Executivului aflate în procedură de urgență.

Deși i se solicitase doar în urmă cu o săptămână un punct de vedere, Guvernul s-a grăbit să acorde aviz proiectului lui Liviu Dragnea, cu toate că în aviz au fost formulate o serie de observații la prevederile acestuia.

Citește și: Detalii noi despre cazul elevei violate din Vaslui: Anunțul făcut azi

Executivul subliniază că, în primul rând, conceptul de “defăimare socială” necesită “o clarificare prin raportare la definiția legală a discriminării”, fiind necesară evitarea paralelismului cu o reglementare cu conținut similar de la art. 2 alin (4) din Ordonanța Guvernului nr. 137/ 2000.

Potrivit acestui articol, este interzisă discriminarea persoanelor pe pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV sau apartenență la o categorie defavorizată.

Citește și: BOMBĂ Un fost ministru PDL a fost condamnat la 4 ani de pușcărie

Conform proiectului lui Liviu Dragnea, defăimarea socială constituie “fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartanenței sale la un anumit grup social”.

Potrivit punctului de vedere transmis de Guvern, noțiunea de defăimare socială nu este însă “consacrată de reglementările comunitare”.

Guvernul a mai subliniat că este necesară eliminarea articolului privind incitarea la ură și discriminarea socială din proiect, deoarece acestea sunt incriminate deja în art. 369 al Codului Penal.

Citește și: Prima reținere DNA făcută la Primăria Sibiu într-un dosar din mandatul lui Klaus Iohannis

Executivul mai solicită și eliminarea cotei de 1% din timpul de emisie impusă televiziunii și radioului public pentru promovarea toleranței și nediscriminării.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul atrage atenția totodată că programele de formare profesională pentru personalul didactic intră în atribuția instituțiilor din sistemul de educație.

Citește și: Personaj important pus sub control judiciar de DNA într-un dosar de corupție

Executivul este însă de acord cu cheltuirea în următorii 5 ani a circa 3 milioane lei pentru înființarea Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Sursa: profit.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.