Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răzvan Filipescu, un om serios pentru un județ cu probleme serioase

arhiva personala
Răzvan Filipescu

Județul Constanța este un județ paradoxal: câteva zone de lux și bunăstare și uriașe pungi de sărăcie, mari resurse și potențial agricol, dar lipsit de politicile neceare ca acest potențial agricol să însemne și o viață mai bună pentru oamenii care lucrează pământul; populația este îmbătrânită, dar copii sunt privați de educație de calitate, deci de șansa unei vieți mai bune. Iar pentru acest județ paradoxal se luptă un număr mare de candidați, care fiecare se vede Președinte al Consiliului Județean, șeful județului.

Dintre toate aceste figuri, adesea costume goale care sunt interesați doar de ambalaj, nu de conținut, din această mare plajă de candidați cu ambiții mai curând personale decât cu un plan pentru județ, figura lui Răzvan Filipescu face o notă distinctă. Nu pare nici dandy, precum actualul președinte CJ, nu pare nici supra-excitat politic, precum cei care vor să salveze Constanța, nu pare nici un clișeu ambulant, ca mulți dintre ceilalți candidați pentru Președinția CJ. Dimpotrivă. Răzvan Filipescu sare în ochi pentru că nu epatează și vorbește despre lucruri cu adevărat importante: educație, sănătate, agricultură. Este o gură de aer proaspăt într-o politică locală care pare blocată în anii ’90.

Mizele corecte

Răzvan Filipescu demonstrează că este un om serios și că a identificat mizele corecte pentru județul Constanța. De exemplu, când au venit rezultatele de la Bacalaureat, Răzvan Filipescu a fost singurul politician cu anvergură care a sesizat corect că în județul Constanța există localități cu rată de promovare ZERO, că există alte 30 de localități în județ unde rata de promovare este de 30%. Este singurul politician care a vorbit despre abandonul școlar și despre faptul că teleșcoala nu este o alternativă reală, în aceste momente, pentru tinerii din mediul rural.

În același timp, Răzvan Filipescu este și singurul politician din Constanța care înțelege că acest județ reprezintă mai mult decât o fâșie de plajă și un port, chit că ele sunt deosebit de importante, vitale, pentru economia județului. Este singurul care înțelege că agricultura este domeniul de care depinde o mare parte din populația județului și care reprezintă o ramură economică la fel de vitală ca și turismul pentru județ, fie și numai pentru că agricultura se face mai multe luni pe an decât se poate face turism. Este singurul care vorbește despre problemele fermierilor, despre posibile soluții și despre nevoile comunităților rurale, pentru care agricultura este singura activitate economică majoră. Și pare singurul care înțelege că seceta este ceva foarte periculos pentru agricultură și care poate însemna faliment în absența unor politici publice de irigații.

Candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean este și cel care a avut curajul să spună public că împăratul este gol, când vine vorba despre Spitalul Județean. Și are dreptate când spune că Spitalul Județean nu este doar pentru constănțeni, el este și pentru turiștii și pentru toți cei care vin în județul Constanța. Și spunând asta arată exact cât de mici sunt cei care vorbesc doar despre bani (sau lipsa lor) pentru spital. Pentru că discuția este despre accesul la sănătate, nu doar despre cât de bine văruit sau modernizat este spitalul. Experiența COVID-19 ne arată că și spitale moderne, cum este cel de la Suceava, se prăbușesc dacă nu există management bun și nici politici medicale serioase.

Faptul că vede județul Constanța mai mult decât o destinație turistică, deși cunoaște turismul bine, fiind Președintele Autorității Naționale pentru Turism vreme de un an și jumătate, îl face pe Filipescu un candidat complex, care înțelege nuanțele și nevoile unui județ precum Constanța, spre deosebire de candidații de serviciu, care vor puterea la nivel de județ doar ca să facă în ciudă oponenților politici, cam la fel cum se comportă copiii mici la locul de joacă atunci când scot limba unul la celălalt.

Toate astea nu înseamnă că Filipescu este un sfânt, că nu are păcatele lui sau că ar fi trimisul lui Dumnezeu pentru județul Constanța. Dar poate că nu mai avem nevoie de figuri providențiale, de personaje carismatice, ci avem nevoie de oameni serioși care înțeleg lucruri serioase.

content-image

Cine este Răzvan Filipescu:

  • Director General Adjunct Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) SA - IFN (2015-2016)
  • Președinte (Secretar de Stat) Autoritatea Națională Pentru Turism, Ministerul Economiei (Aprilie 2013 – Septembrie 2014)
  • Colaborator Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Științe Economice (2011-2014)
  • Acționar/Director societăți în domeniul: agricultură, turism, logistică
  • Doctor în economie la Universitatea Al. I. Cuza Iași (2011)
  • Master în "Maritime Management and Multimodal Transports" la Universitatea Maritimă Constanța (2005)
  • Absolvent al "Programului de specializare în domeniul relațiilor internaționale" Institutul Diplomatic Român (2009)
  • Certificat de "Manager în Turism" (2006)
  • Absolvent al Stagiului de formare în Management la Institut Universitaire Professionnalise, Universitatea din Clermont Ferrand, Franța (2000) și al Facultății de Științe Economice, Secția Tranzacții Internaționale, Universitatea Ovidius Constanța (2002)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.