Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Razvan Sava se alătură primarilor europeni care cer respectarea limitelor de poluare a aerului

Razvan Sava

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, va semna scrisoarea deschisa a primarilor europeni privind limitele de poluare a aerului, sustinând astfel apelul unor edili din 18 orase europene, care cer guvernelor prioritizarea sanatatii cetatenilor fata de lobby-ul industrial, informeaza PMB.

'În octombrie 2015, un comitet tehnic alcatuit din experti din statele membre a decis sa permita producatorilor de vehicule sa depaseasca limitele emisiilor stabilite de legislatia UE. Daca va fi implementata, aceasta decizie va permite noilor masini diesel sa depaseasca pragurile de emisii de oxid de azot (NOx) cu 110%. În februarie 2016, din pacate, Parlamentul European a decis sa sprijine aceasta politica, ce reprezinta o amenintare la adresa locuitorilor oraselor noastre. Daca aceasta decizie este implementata, atunci calitatea aerului în orasele noastre nu va îndeplini standardele UE', se arata în scrisoarea deschisa, care va fi semnata de catre primari si care va fi publicata, joi, în ziarul francez Le Monde.

Edilii solicita 'o legislatie europeana ambitioasa si curajoasa', reguli echitabile care sa se aplice companiilor private din Europa, mai ales celor din industria de automobile, în contextul în care Organizatia Mondiala a Sanatatii a descoperit ca emisiile vehiculelor sunt responsabile pentru moartea prematura a 75.000 de persoane anual în Europa.

'70% din efectul de sera creat de emisiile de gaze au ca punct de origine orasele. Implementarea cu succes a Întelegerii de la Paris, negociata intens în decembrie 2015, depinde acum de actiunea oraselor. Ca primari, suntem gata sa ne asumam aceasta responsabilitate. Din anul 2009, orasele din Reteaua C40 au realizat peste 10.000 de actiuni privind clima. Acum avem nevoie de sprijinul liderilor politici de la toate nivelurile. Facem apel la guvernele din Europa sa utilizeze toate mecanismele legale si politice pentru a se asigura ca standardele de poluare a aerului în Europa sunt aplicate în mod consecvent în toate sectoarele industriale. Sanatatea cetatenilor nostri depinde de acest lucru', se arata în scrisoare.

Semnatarii scrisorii apreciaza ca este 'inacceptabila introducerea pragurilor de emisii, doar ca apoi sa se permita violarea lor'.

'Noi, primarii unora dintre cele mai deosebite orase din Europa, avem datoria de a proteja sanatatea cetatenilor nostri si de a asigura un mediu sanatos si o calitate a vietii decente pentru acestia. În curând, 80% din populatia Europei va trai în zone urbane. Vietile noastre de zi cu zi sunt punctate de apogee ale nivelurilor de poluare, în mare parte cauzate de emisiile care duc la probleme serioase de sanatate. Astfel, ne asumam cu determinare misiunea de a proteja sanatatea publica si clima. De aceea ne-am angajat în actiunea COP21 de la Paris de a reduce nivelul poluarii în orasele noastre', se mentioneaza în scrisoare.

Apelul a fost lansat de catre primarul orasului Paris, Anne Hidalgo, iar orasele europene care sustin aceasta initiativa sunt: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bucuresti, Budapesta, Copenhaga, Valletta, Lisabona, Londra, Madrid, Milano, Nicosia, Oslo, Riga, Rotterdam, Sofia, Stockholm, Viena si Varsovia.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.