Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rețeaua Facebook, acuzată în Norvegia de CENZURĂ: Merge într-o direcţie greşită

facebook-censorship-free-speech-charlie-hebdo-censorship

Facebook se confrunta vineri cu revolta unor utilizatori din Norvegia, între care şefa guvernului, Erna Solberg, care au deplâns cenzurarea celebrei fotografii a fetiţei vietnameze arse cu napalm, relatează AFP şi Le Monde, potrivit agerpres.ro

Dna Solberg a lansat o provocare companiei Facebook postând pe reţea fotografia făcută în 1972 de vietnamezul Huynh Cong Ut Vietnameză Nick (Associated Press), alăturându-şi vocea criticilor care au apărut în ultimele zile în ţara scandinavă. Fotografia arată o fetiţă de 9 ani, fugind în pielea goală pe un drum, ţipând de durere şi teroare, după un atac cu napalm asupra satului ei. Facebook a eliminat imaginea şi chiar a suspendat conturile mai multor comentatori norvegieni, argumentând că publicarea ei a încălcat regulile companiei cu privire la nuditate. Aceste măsuri au iniţiat o dezbatere în ţara scandinavă, campioană a libertăţilor.

Realitatea Tv schimbă vedetele. Denise Rifai, promovată spre Prime-Time

"Apreciez activitatea Facebook şi a altor mijloace media pentru a opri imaginile şi conţinuturile care prezintă abuzuri şi violenţă. Este important ca noi să contribuim cu toţii la lupta împotriva violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor'', scrie prim-ministrul pe pagina sa de Facebook. ''Dar Facebook merge într-o direcţie greşită atunci când cenzurează astfel de fotografii. Acest lucru contribuie la frânarea libertăţii de exprimare", adaugă ea, adunând rapid peste 2.200 de menţiuni "Îmi place". 

Această imagine, făcută cu 44 de ani în urmă, cu câteva săptămâni înainte de sfârşitul războiului din Vietnam, este cunoscută de toată lumea. Ea arată un grup de copii care aleargă pe un drum în apropierea localităţii Trang Bang, la nord de Saigon, fugind de un bombardament cu napalm. În centru, o fetiţă goală şi arsă, cu faţa schimonosită de durere. Imaginea a făcut înconjurul lumii şi i-a adus autorului său un premiu Pulitzer, cel mai prestigios premiu în jurnalism din Statele Unite. Unii istorici cred că impactul acestei fotografii asupra opiniei publice a contribuit la accelerarea sfârşitului războiului din Vietnam, scrie Le Monde.

VIDEO - Traian Băsescu face o dezvăluire HALUCINANTĂ din interiorul SRI-DNA


Actuala dispută a început acum câteva săptămâni, când un scriitor norvegian a distribuit această imagine şi multe altele pe Facebook. Fotografia a fost retrasă de pe reţeaua socială, iar scriitorul este temporar interzis după ce a criticat decizia de eliminare a imaginii. Cel mai mare ziar din ţară, Aftenposten, a publicat apoi aceeaşi fotografie. Miercuri, un mesaj de la Facebook a ajuns la ziar, reamintind faptul că reţeaua socială "plasează limite în ceea ce priveşte nuditatea, pentru a limita expunerea la conţinut sensibil a diferitelor persoane care folosesc Facebook" şi i-a cerut "să retragă sau să pixeleze" imaginea. "În mai puţin de 24 de ore", Facebook a eliminat ea însăşi fotografia de pe contul ziarului norvegian, scrie redactorul-şef al acestuia, Egil Hansen. 

Aftenposten a reprodus vineri pe prima pagină faimoasa fotografie - sub logo-ul Facebook - însoţită de o scrisoare deschisă de două pagini adresate lui Mark Zuckerberg, fondatorul popularei reţele sociale. "Ţi-am scris această scrisoare pentru că sunt preocupat de faptul că cea mai importantă media din lume restrânge libertatea în loc de a încerca să o extindă şi pentru că aceasta se întâmplă într-o manieră uneori autoritară", a scris Espen Egil Hansen, sub titlul "Dragă Mark '. 

Această acuzaţie virulentă a cotidianului norvegian intervine într-un moment foarte special pentru Facebook, a cărei relaţie cu informaţiile şi mass-media este centrul atenţiei, comentează Le Monde. Recent, Facebook a decis să renunţe la personalul care selecta subiectele ce apar în secţiunea ce prezintă informaţiile cele mai comentate pe reţea, atribuind această sarcină unor algoritmi, care au lăsat deja să treacă o informaţie falsă, conform publicaţiei franceze. 

Politica de moderare a conţinutului este în mod regulat arătată cu degetul pentru rigiditatea şi incoerenţa sa, în special în ceea ce priveşte nuditatea. Mai pe larg, puterea Facebook în accesul la informaţie şi rolul său în formarea ideilor politice sau în răspândirea de informaţii false sperie mai mult. Se reproşează reţelei că îşi închide utilizatorii într-un balon, neexpunându-le decât idei sau informaţii de care se simt deja legaţi, jucând un rol de "redactor-şef", care transmite nu informaţii pertinente, ci pe cele mai susceptibile să fie împărtăşite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.