Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reținere BOMBĂ a DNA în această seară: Cinci fapte și și 40 de acte materiale

dna

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 28 iulie 2015, a inculpatei GÎDEA NUȚICA, consilier principal în cadrul APIA – CJ Mehedinți, pentru săvârșirea, în formă continuată, a următoarelor infracțiuni:

Citește și: A fost campioană mondială la gimnastică, s-a prostituat în Germania, acum e ”procuror DNA”

- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale),

- complicitate la înșelăciune (5 acte materiale),

- instigare la infracțiunea de fals intelectual (6 acte materiale),

- fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) și

- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale).

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar față de inculpatul GHEORGHECI ION, primar al comunei Godeanu, jud. Mehedinți, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 iulie 2015, pentru săvârșirea, în formă continuată, a următoarelor infracțiuni:

- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de europene (5 acte materiale),

- înşelăciune (5 acte materiale),

- fals intelectual (11 acte materiale),

- fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) și

- uz de fals (3 acte materiale).

Din ordonanțele de reținere și de dispunere a controlului judiciar întocmite de procurori a rezultat că, în cauză, există probe temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2013, inculpata Gîdea Nuțica, prin întocmirea de documente și furnizarea de informații, a înlesnit obținerea, de către inculpatul Gheorgheci Ion, de la APIA-Centrul Județean Mehedinți, de fonduri nerambursabile în numele tatălui acestuia din urmă, în valoare de peste 1.450.000 lei din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național, pentru o suprafață de 198 de hectare.

Din fondurile obținute nelegal, aproximativ 500.000 lei ar fi revenit funcționarului APIA, Gîdea Nuțica.

În perioada 2009-2013, în vederea obținerii de fonduri nerambursabile de la APIA, inculpata Gîdea Nuțica l-a determinat pe Gheorgheci Ion să întocmească în fals o serie de înscrisuri (adeverințe și tabele).

Pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei com. Godeanu și depuse de Gheorgheci Ion în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.

În anul 2014, cu ocazia efectuării de verificări de către APIA - Direcția antifraudă control intern și supracontrol, inculpata l-a determinat și ajutat pe Gheorgheci Ion să întocmească 16 înscrisuri intitulate Declarație și 5 înscrisuri intitulate Chitanță, acte depuse ulterior la APIA. Documentele respective sunt scrise de mână, din acestea reieșind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 iulie 2015, inculpata GÎDEA NUȚICA urmează să fie prezentată la cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile, la Tribunalul Dolj.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații Mehedinți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.