Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Mihai Fifor după ce un militar și-a ucis iubita într-un coafor

Mihai Fifor

Ministrul Apărării Mihai Fifor a reacționat după ce plutonierul Florin Oprea şi-a înjunghiat mortal concubina într-un coafor din Titu.  Acesta a spus că, în prezent, serviciile de testare psihologică ale Ministerului Apărării Naţionale nu sunt externalizate, ele fiind realizate, pe baterii de testare şi pe instrumente de testare psihologică specifică, în cadrul unui centrul al ministerului, evaluarea psihologică fiind una complexă.


"Vreau să vă asigur că nu este un lucru pe care-l luăm în derâdere. Este un lucru care se face cât se poate de serios în cadrul acestui centru. De altminteri, fiecare unitate militară este încadrată cu psiholog şi încercăm să fim cât de aproape se poate de militarii români, fie că-şi desfăşoară activitate în ţară, fiecare că pleacă în teatrele de operaţii, fie că revin din teatrele de operaţii", a declarat Fifor, într-o intervenţie la Antena 3. 

Acesta a subliniat însă faptul că sindromul de stres post-traumatic, întâlnit la militarii care revin din teatre de operaţiuni, este prea puţin studiat în România, motiv pentru care MApN a iniţiat un proiect comun cu armata Canadei, ce are experienţă în acest domeniu. 

"Sindromul de stres post-traumatic este un lucru real, este un lucru poate prea puţin studiat în România şi accentuez lucru acesta. Noi avem în momentul de faţă în lucru la MApN, împreună cu colegii psihologi o altfel de concepţie vizavi de această abordare. Avem un contact direct cu colegii canadieni, pentru că pornim un proiect în acest sens cu armata canadiană. Dânşii sunt foarte avansaţi. Aş putea spune că la ora actuală este ţara cu cel mai bine pus la punct sistem în ceea ce priveşte asistenţa militarului după ce revine din teatrul de operaţii şi punem la punct o astfel de concepţie şi o astfel de strategie. (...) Un centru naţional de psihologie operaţională, pe care îl avem în lucru şi pe care ne dorim să îl implementăm de anul acesta, împreună, repet, cu partenerii canadieni, din armata Canadei. Personal am discutat cu ministrul apărării canadian şi ne acordă tot sprijinul pentru dezvoltarea unui astfel de proiect", a menţionat ministrul Apărării. 

Mihai Fifor a adăugat că, în prezent, militarii care revine din teatre de operaţii au posibilitatea să meargă la Bălţăteşti, judeţul Neamţ, unde este un centru de recuperare pentru militarii care revin din teatre, un al doilea astfel de centru urmând a fi înfiinţat la Băile Herculane. 

"Anul acesta porneşte o investiţie asemănătoare pe care o facem la Herculane. Avem prinsă în planul de investiţii al MApN o astfel de investiţie în staţiunea Herculane, pentru că suntem conştienţi cu toţii că nu se poate în felul acesta. Din păcate, România acum începe să dezvolte o cultură privind veteranul care vine din teatru, militarul care se întoarce din teatrul de operaţii. Este o activitate pe care Armata Română nu o desfăşoară de foarte mulţi ani şi trebuie să înţelegem lucrul acesta şi ne adaptăm pe concepţiile pe care le face şi NATO şi le fac ţările care sunt cu mult mai multă vechime în teatrele de operaţii", a adăugat acesta.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că plutonierul Florin Oprea va fi suspendat din funcţie, în conformitate cu prevederile art. 89 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Bărbatul participase şi la o misiune în Afganistan.

Florin Oprea şi-a înjunghiat, marţi, iubita în vârstă de 25 de ani cu care avea un copil, pe fondul geloziei. Femeia, care se afla în coafor când s-a întâmplat incidentul, a fost transportată la Spitalul Titu, dar a decedat. 

Militarul şi-a recunoscut fapta, spunând că îi pare rău, dar femeia avea mai multe aventuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.