Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția PNL după anunțul premierului privind reducerea TVA

catalin predoiu

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat, marti, ca reducerea TVA-ului, anuntata de premierul Ponta, se afla si în programul de guvernare al liberalilor, atragând atentia ca Executivul compromite o masura în principiu pozitiva prin lipsa de pregatire si plasarea într-un joc de imagine.

"Daca premierul si-a asumat aceasta raspundere, noi îl întrebam foarte clar, stie ce face? Are studii de impact, a discutat cu sindicatele, cu oamenii de afaceri, este sigur daca aceasta masura va fi sustenabila pe termen mediu si lung? Spune toate aceste lucruri, deslusit si Parlamentului si mediului de afaceri si opiniei publice? Sau e doar o fumigena lansata ca sa nu mai discutam de cazul Sova, de lipsa de colectare, de ANAf, care a cam dat-o în bara", a spus Predoiu, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca liberalii nu pot fi împotriva a ceva ce este în programul lor de guvernare, precizând ca reducerea TVA face parte din pachetul de politici fiscale liberale.

"Problema noastra este legata de compromiterea unei masuri, în principiu pozitiva, prin lipsa de pregatire a guvernului Ponta, prin plasarea acesteia într-un joc de imagine, pentru a scoate din dezbaterea publica problemele grave legate de votul în cazul Sova", a afirmat el.

Potrivit prim-vicepresedintelui PNL, "reducerea TVA-ului reprezinta ultima performanta de imagine a premierului Ponta", prezentata opiniei publice drept o solutie guvernamentala.

Predoiu a acuzat "lipsa de pregatire a guvernului înainte de a introduce aceasta masura", care înseamna "o colectare foarte slaba a veniturilor, o performanta slaba a ANAF, care, în loc sa intre în zonele de mare evaziune fiscala, blocheaza micile afaceri, si instaleaza neîncrederea în econonomie".

"Preocuparea noastra fata de lipsa de pregatire a guvernului vizeaza efectele acesteia. Dorim sa produca efecte pozitive, dar dupa toate semnalele din ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa aceasta masura, în acest moment", a mai spus Predoiu, dând exemplul concluziilor Consiliului Fiscal sau a reactiei Guvernatorului BNR, care a spus ca "e mai rau sa introduci a masura pozitiva si sa o retragi, decât sa nu o introduci deloc".

Prim-vicepresedintele PNL a aratat ca, recent, Comisia Europeana a deschis o predura de monitorizare pentru risc de deficit bugetar excesiv, si, nu întâmplator, la Bucuresti va sosi în curând vicepresedintele Comisiei Europene însarcinat cu programul de aderare la moneda unica euro a României.

Predoiu a mai spus ca priveste cu îngrijorare oprirea investitiilor de catre Guvernul Ponta. "Aceasta jonglare cu veniturile statului, doar pentru a justifica o masura de imagine, un joc de imagine, denota lipsa de responsabilitate pentru mecanismele economice. Nu exista prezentat de catre guvern si premier un studiu de impact cu privire la prognoza urmatoarelor luni si ani, cu privire la politicile preconizate", a mai afirmat Predoiu.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

Ponta a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasarile la buget sunt de 5 miliarde lei în plus fata de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasati suplimentar în primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate în agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.