Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Bisericii Catolice la noua lege din Franța prin care lesbienele pot primi bani de la stat pentru FIV: 'A șters fundamentul bioeticii franceze'

catholica.ro
Arhiepiscopul Moulins-Beaufort de Reims

Un Arhiepiscop catolic a declarat miercuri că noua lege adoptată de Adunarea Națională a Franței a „șters” fundamentul bioeticii franceze. Arhiepiscopul Éric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor Francezi, a făcut această afirmație pe 30 iunie, a doua zi după ce camera inferioară a Parlamentului a adoptat definitiv o nouă lege de bioetică, ce permite femeilor singure și cuplurilor lesbiene să folosească reproducerea asistată medical finanțată de stat, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). „Fundamentul bioeticii franceze, de care țara noastră era atât de mândră, a fost ștearsă: demnitatea fiecărei ființe umane – mari și mici – nu mai este în centrul atenției”, a spus Arhiepiscopul Moulins-Beaufort de Reims.

Citește și: În Franța s-a aprobat legea procreării asistate pentru femeile singure și pentru lesbiene

Legea a fost adoptată cu 326 de voturi pentru, 115 împotrivă și 42 de abțineri, după doi ani de dezbateri în parlament. Potrivit Associated Press, grupurile LGBT au presat pentru aceste măsuri începând cu 2013. Pe lângă finanțarea tratamentelor FIV, noua lege facilitează crearea de embrioni himeră animal-om, precum și cercetarea pe embrioni și pe celulele stem embrionare. Textul legii permite, de asemenea, ca două femei să fie recunoscute ca „mame egale” dacă au documentele notariale corespunzătoare înainte de nașterea unui copil prin FIV. Au fost însă excluse din textul legii reproducerea asistată pentru persoanele care se prezintă ca femei transgender și metoda ROPA, sau „maternitate comună”, în care embrionul este ovulul fertilizat al unei femei, introdus pentru gestație în uterul femeii partenere, scrie catholica.ro.

Mons. Moulins-Beaufort a spus: „Acum că legea țării noastre autorizează noi transgresiuni, este mai important ca niciodată ca fiecare persoană să găsească mijloacele de vigilență și discernământ personal pentru a-și face alegerile în deplină conștientizare a consecințelor etice. Satisfacerea unei nevoi – chiar și legitime – a principiului egalității, nevoile cercetării științifice, frica de handicap, nu poate justifica tratarea ființelor umane ca material manipulabil și de unică folosință.” Episcopii francezi și-au pronunțat opoziția față de proiectul de lege privind noua bioetică. Cel mai recent, Conferința Episcopală a lansat o campanie în ianuarie de rugăciune și post pentru protejarea vieții umane încă de la concepție, înainte ca proiectul de lege să revină în Senat, camera superioară a Parlamentului.

Arhiepiscopul Pierre d’Ornellas de Rennes, șeful grupului de bioetică al Conferinței Episcopilor Francezi, a spus că legea reprezintă un „eșec care ne rănește democrația”. „Acest eșec este cu atât mai grav cu cât legea bioetică nu este o lege ca celelalte, întrucât privește concepția pe care o avem despre demnitatea umană”, a spus el. „Cum să mergem acum înainte? Este demnitatea umană la mila opiniilor celuilalt?”, a întrebat prelatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.