Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia lui Victor Ponta după ce a intrat în atenţia Inspecţiei Judiciare

ponta presa

Potrivit premierului, dacă Inspecţia Judiciară va constata că retrocedarea s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor legale, atunci aceşti bani vor trebui daţi chiar dacă plata sumei de 20 de milioane de euro va însemna că "orice român din această ţară - de la nou-născut la pensionar - o să dea un euro".

Citeşte şi: Atacul lui Ponta la judecători, în atenţia Inspecţiei Judiciare

"Eu am înţeles că Inspecţia Judiciară va verifica ceea ce noi am cerut prin ministrul Justiţiei, dacă s-a respectat legea în ce priveşte retrocedarea singurei opere (n.r. rămase în România) a lui Constantin Brâncuşi. (...) Opera a fost retrocedată şi nu am comentat decizii judecătoreşti, dar acum proprietarii vor să ne revândă opera şi ne-o vând contra unei sume modeste de 20 de milioane de euro. Asta înseamnă că orice român din această ţară - de la nou-născut la pensionar - o să dea un euro. Nu îl dă direct, ci prin Guvern, care nu are bani din altă parte decât din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni. Datoria mea este, înainte de a da 20 de milioane de euro din banii tuturor românilor, să mă asigur, încă o dată şi încă o dată, că într-adevăr aceşti bani trebuie daţi. Mai departe, Inspecţia Judiciară, singura care conform legii are dreptul să verifice dacă s-au respectat procedurile legale, va verifica. Dacă dânşii spun că a fost corect, evident că o să dăm banii", a declarat Ponta, joi, la Parlament.

El a precizat că a solicitat o verificare din partea Ministerului Culturii şi a Muzeului Naţional referitoare la modul în care statul român şi-a "apărat şansele în faţa instanţei''.

"În baza verificărilor a rezultat că s-a depus la dosarul în cauză inclusiv actul de vânzare-cumpărare între statul român şi fostul proprietar. Actul de vânzare şi banii care s-au dat atunci, câteva zeci de mii în anii '50. Aici e altă discuţie că, în anii '50, Brâncuşi nu era cotat aşa cum este cotat în 2014. (...) Nu intervin niciodată şi nu îmi permit să critic Justiţia, dar românii care plătesc taxe şi impozite vor să ştie de ce dă Guvernul 20 de milioane pe o operă a lui Brâncuşi care a aparţinut statului român. Îmi fac datoria de a verifica de zece ori înainte de a da din banii publici 20 de milioane de euro pentru o operă care a fost a noastră", a punctat premierul.

Nu în ultimul rând, Ponta a susţinut că dacă în urma verificărilor "se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească".

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.