Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția neașteptată a Kremlinului după ce Prigojin a anunțat că retrage Wagner din Bahmut

vestidinrusia.ro
Dmitri Peskov

Evgheni Prigojin, liderul forţei de mercenari Wagner Group, a declarat vineri, într-un anunţ brusc şi dramatic, că forţele sale vor părăsi oraşul ucrainean Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut, după ce anterior postase un videoclip violent ca imagine şi limbaj în care îi acuza pe şefii armatei regulate ruse că nu i-au furnizat munţie şi sunt responsabili pentru moartea a zeci de luptători ai săi.

UPDATE - Kremlinul a refuzat să comenteze declaraţia lui Prigojin, invocând faptul că aceasta are legătură cu desfăşurarea "operaţiunii militare speciale" din Ucraina. "Da, bineînţeles, am văzut-o (declaraţia lui Prigozhin) în mass-media, dar nu o pot comenta, deoarece se referă la desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale", a declarat vineri, întrebat de presă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Prigojin a transmis o declaraţie scrisă - adresată şefului Statului Major General, Ministerului Apărării şi lui Putin însuşi, în calitate de comandant suprem - în care îşi anunţă retragerea de la Bahmut. Data declarată de retragere, 10 mai, le oferă şefilor apărării doar cinci zile pentru a umple golul pe care l-ar crea o retragere a mercenarilor Wagner. De asemenea, anunţul lui Prigojin - redat sumar inclusiv de agenţiile de presă ale statului rus - intervine la două zile de la incidentul cu dronele care au vizat Kremlinul şi ameninţă să umbrească sărbătoarea naţională din 9 mai, când Rusia marchează cu mare fast victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, iar Putin urmează să se adreseze naţiunii din Piaţa Roşie.

Declaraţia scrisă a lui Prigojin este însoţită de o înregistrare video, în care liderul Wagner apare în echipament de luptă complet, în faţa a zeci de luptători de-ai săi, cu o puşcă automată atârnându-i de umăr.

"Din cauza lipsei de muniţie, pierderile noastre cresc exponenţial în fiecare zi", se arată în comunicat.

"Băieţii mei nu vor suferi pierderi inutile şi nejustificate în Bahmut, fără muniţie", a adăugat Prigojin în videoclip. "Dacă, din cauza geloziei voastre meschine, nu vreţi să oferiţi poporului rus victoria de a cuceri Bahmut, asta este problema voastră", spune el adresânsu-se celor trei lideri.

Prigojin spune că îi cere lui Gherasimov să înlocuiască unităţile Wagner din Bahmut cu trupe regulate şi să precizeze când se va întâmpla acest lucru.

Pe de altă parte, Prigojin spune că se aşteaptă să se confrunte cu critici. "După un timp, vor exista oameni inteligenţi care vor spune că ar fi trebuit să rămânem mai mult timp în Bahmut. Oricine are observaţii critice - veniţi la Bahmut, sunteţi bineveniţi, ridicaţi-vă cu armele în mâini în locul camarazilor noştri ucişi", afirmă el sfidător.

Pe de altă parte, el promite că Wagner se va întoarce: "Ne vom linge rănile, iar când Patria va fi în pericol, ne vom ridica din nou pentru a o apăra. Poporul rus poate conta pe noi".

ŞTIREA INIŢIALĂ:

În noua înregistrare video, Prigojin apare înconjurat de mai mulţi luptători Wagner şi a spune că vor pleca din Bahmut în 10 mai, din cauza pierderilor grele şi a proviziilor insuficiente de muniţie.

"Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că la 10 mai 2023 suntem obligaţi să transferăm poziţiile din aşezarea Bahmut către unităţile Ministerului Apărării şi să retragem ceea ce a mai rămas din Wagner în taberele logistice pentru a ne obloji rănile", spune Evgheni Prigojin. "Retrag unităţile Wagner din Bahmut pentru că în lipsa muniţiilor, sunt condamnate să piară fără sens", adaugă el.

Wagner a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a captura Bahmut încă din vara anului trecut, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie a războiului din Ucraina.

Nu este clar dacă declaraţia lui Prigojin poate fi luată ca atare, deoarece acesta postează frecvent comentarii impulsive, menţionează Reuters, care aminteşte că săptămâna trecută a retras o declaraţie despre o presupusă încetare a focului la Bahmut, despre care a spus ulterior că a fost o "glumă".

Ultima sa declaraţie vine după un videoclip plin de înjurături publicat ceva mai devreme, în care Prigojin, înconjurat de zeci de cadavre despre care a spus că sunt luptători Wagner, ţipă şi înjură nominalizându-i explicit pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care îi consideră de vină pentru pierderile Wagner, întrucât nu i-au dat muniţie.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.