Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţie de la Cotroceni într-un SCANDAL universitar: 'Sunt de-a dreptul consternat'

administratia prezidentiala

Liderii fostei Securităţi au fost ieri la Târgu Jiu, la un simpozion. Pentru prima oară după evenimentele din 1989, Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii, a vorbit în public despre evenimentele din decembrie 1989. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Politici Publice, Administraţie şi Ştiinţele Educaţiei „1989 Adevăr şi manipulare”, fiind moderat de preşedintele Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi”, prof. univ.dr. Adrian Gorun.

Prezenţa fostului şef al Securităţii într-o universitate de stat a stârnit indignare la Cotroceni. Andrei Muraru, consilierul prezidenţial pentru relaţia cu societatea civilă, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), se declară consternat de organizarea unui asemenea eveniment.

"Sunt de-a dreptul consternat la aflarea veștii că ultimul șef al Securității, Iulian Vlad, a fost invitat să le vorbească studenților într-o universitate de stat. Nu are nici un fel de importanță sub ce pretext a fost prezent și prezentat fostul șef al poliției politice ceaușiste câtă vreme vorbim aici despre un individ implicat în actele criminale ale fostului regim. Reamintesc faptul că Iulian Vlad a fost condamnat de justiția română pentru actele de represiune din decembrie 1989, a fost implicat în reprimarea revoltei de la Brașov din 1987 și în cele mai importante acțiuni îndreptate împotriva disidenților și contestatarilor din ultimii ani ai regimului comunist. De asemenea, Justiția a decis că fostul șef al Securității a încălcat drepturi și libertăți fundamentale ale omului. Prin 'grija' sa au murit oameni și au fost distruse iremediabil destine. Așadar, prezența sa într-o instituție publică de învățământ superior este un gest care ultragiază memoria victimelor comunismului. Nu cred că și-ar permite cineva în Germania, de pildă, să invite lideri naziști să conferențieze în fața studenților. De asemenea, nu îmi imaginez un astfel de act impenitent într-un stat ca Polonia, unde memoria națiunii este cultivată tocmai pentru a evita ca indivizi ori instituții să cadă pradă amneziei și confuziei. Pentru cine mai are încă îndoieli, Securitatea a fost din prima și până în ultima zi a existenței o instituție criminală, iar conducătorii ei, participanți direcți la acte sângeroase", afirmă Andrei Muraru, pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.