Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţie FURIBUNDĂ a lui Carles Puigdemont după alegerile din Catalonia: Atac dur la adresa premierului Spaniei

Carles Puigdemont

Liderul separatist catalan, aflat în exil, Carles Puigdemont a salutat joi seară la Bruxelles victoria taberei separatiste în alegerile regionale din Catalonia, subliniind că acesta este “un rezultat pe care nimeni nu îl poate discuta”. Prim-ministrul spaniol Mariano “Rajoy a pierdut plebiscitul pe care l-a căutat” şi faptul că tabăra separatistă rămâne majoritară este “o palma”, a declarat Puigdemont în faţa unui grup de militanţi separatişti catalani şi simpatizanţi naţionalişti flamanzi adunaţi într-o sală din centrul oraşului Bruxelles, relatează Agerpres, citând AFP.

Citește și: Udrea la shopping cu mama! Suma uriașă pe care a plătit-o pentru o haină

După numărarea a aproape 99% din buletinele de vot, cele trei formaţiuni separatiste dispuneau, cu 70 de locuri din 135 în parlamentul regional, de majoritatea absolută ca şi înainte de referendumul de independenţă interzis de la 1 octombrie. “Vreau să felicit poporul catalan pentru că a dat o lecţie lumii”, “o lecţie de civism şi democraţie!”, a mai spus Puigdemont, după ce a fost aclamat cu strigătele “Preşedinte, preşedinte!”

Citește și: Atenție! Guvernul a modificat o lege extrem de importantă – cum se va proceda de acum

“Europa trebuie să ia notă, reţeta lui Rajoy nu funcţionează” în Catalonia, a mai considerat el, referindu-se la procedura utilizată de Madrid pentru a destitui executivul regional şi a lua controlul instituţiilor după ce regiunea îşi declarase independenţa.

Dar, întrebat de France Presse joi noapte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a avertizat că UE “nu îşi va schimba” poziţia privind criza catalană după votul de joi. “Poziţia noastră cu privire la problema Cataloniei este bine cunoscută şi a fost reiterată în mod regulat şi la toate nivelurile. Ea nu se va schimba. Fiind alegeri regionale, nu avem de făcut comentarii”, a indicat acest purtător de cuvânt la Bruxelles, Alexandre Winterstein.

Citește și: Victorie uriașă pentru Ingrid Mocanu în Justiție! Înfrângere rușinoasă pentru o renumită instituție

De la începutul crizei, UE refuză să recunoască independenţa proclamată unilateral de parlamentul Cataloniei, considerând că aceasta este o “afacere internă” spaniolă şi făcând apel la “respectarea Constituţiei spaniole” pe care Madridul afirmă că o apără.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.