Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REACŢIE la decizia CCR pe mandatul şefului Statului Major al Armatei: PNL vrea schimbarea legii MApN

les ciuca

PNL va depune un proiect de modificare a Legii privind funcționarea Ministerului Apărării, pentru a transpune decizia CCR, care prevede că sintagma din lege „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” a mandatului Șefului Statului Major este neconstituțională, a anunțat Iulia Scântei.

„ PNL va iniția de urgență, un proiect de modificare a art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale pentru ca Parlamentul să își indeplinească obligația constitutională prevăzută de art. 147 alin. (1), aceea de a pune prevederile declarate neconstituționale din legea Mapn în acord cu dispozițiile Constituției în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial”, a scris Iulia Scântei, marți, pe Facebook.

Senatorul PNL a adăugat Parlamentul a încălcat Constutiția prin adoptarea unei legi lipsite de claritate.

„CCR a decis: Președintele Klaus Iohannis NU a incălcat nici Legea privind Ministerul Apărării Naționale și nici Constituția atunci când a decis prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. Parlamentul a incălcat Constituția pentru că a adoptat o lege "lipsită de claritate și cu incălcarea art.1 alin.(5) din Constituție” în ceea ce privește condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării”, a conchis Scântei.

CCR a decis, marți, că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul unui articol al Legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională.

Prin urmare, revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte. Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale. Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea.

Pe 10 aprilie, Administraţia Prezidenţială a câştigat în instanţă repunerea în funcţie a generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării (SMAp), instanţa supremă dispunând definitiv respingerea cererii de suspendare a decretului emis de şeful statului.

Pe 29 martie 2019, şi Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă, dar decizia nu este definitivă.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.