Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție la propunerea privind salarizarea medicilor: Dumnezeu nu muncește cu ziua

arhiva personala
Alina Ion

Alina Ion, managerul spitalului privat de recuperare medicală Sfântul Sava, reacționează față de propunerea Ministerului Sănătății în ce privește salarizarea medicilor: fără contracte de gărzi! (vezi AICI ce se dorește)

Deși susține ideea de a obliga medicii angajați în spitale să efectueze gărzi, Alina Ion spune că trebuie eliminată prevederea introdusă în 2016, prin care medicilor li se dă posibilitatea să încheie contracte cu spitalele doar pentru gărzi de 24 de ore.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, fondatoarea spitalului privat Sfântul Sava, din Pantelimon, spune că profesia de medic este una de har, ce nu poate fi redusă la interese exclusiv pecuniare. ”Medicul nu este la nivelul unui operator plătit cu ora sau cu ziua. Responsabilitatea lui este viața pacientului. Se aseamănă, întrucâtva, cu a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu nu muncește cu ziua”, scrie Alina Ion.

Ea propune interzicerea posibilității ca medicii să efectueze într-un spital exclusiv gărzi, deoarece astfel, pacienții spitalului respectiv ar fi dezavantajați.

”Aș interzice posibilitatea ca medicii să efectueze exclusiv gărzi. Din 2016, se perpetuează o situație anormală: contractul de gărzi.

Ce este acest contract?

Prin așa zisul contract de gărzi, există posibilitatea ca medicii să efectueze doar gărzi de 24 de ore în spitale. Nimic altceva! Aceștia funcționează ca PFA, în cele mai multe cazuri, și se limitează la a efectua exclusiv servicii de gardă. Ajung să ceară spitalelor câte 2000 – 2500 lei pentru fiecare gardă, astfel ei încasând minimum 20.000 lei pe lună. Problema nu este însă venitul acestor medici, ci principiul de funcționare.

Cine a gândit acest sistem a făcut o greșeală. Actualul ministru al Sănătății are acum ocazia să o corecteze.

În 24 de ore, pe care un medic exclusiv de gardă le petrece în spitalul care îl angajează, nu îi sunt suficiente nici măcar să citească numele pacienților internați, deci nici vorbă să mai studieze patologiile pacienților și evoluția lor.

Medicii care efectuează exclusiv gărzi nu cunosc pacienții, nu sunt capabili să ia singuri decizii în caz de urgență, ci au nevoie de suportul medicilor angajați ai spitalului.

Se încurajează o industrie scumpă, a medicilor ”zilieri”, care au contracte cu mai multe spitale, dar care nu-și asumă niciun fel de răspundere, în situații de criză, și ridică pretenții majore raportat la medicii curanți din spitalele respective.

Profesia de medic este una nobilă, de har. Nu poate fi redusă la interese exclusiv pecuniare. Medicul nu este la nivelul unui operator plătit cu ora sau cu ziua. Responsabilitatea lui este viața pacientului. Se aseamănă, întrucâtva, cu a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu nu muncește cu ziua”, argumentează Alina Ion, manager al Spitalului de Recuperare Medicală Sfântul Sava.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.