Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţii de dezaprobare după ce legenda tenisului, Margaret Court, a primit cea mai înaltă decoraţie australiană

Queensland Times
Margaret Court

Margaret Court, legenda tenisului australian, s-a declarat marţi onorată că a primit cea mai înaltă decoraţie a ţării, recompensă ce a stârnit însă reacţii de dezaprobare din cauza luărilor de poziţie ale fostei jucătoare în legătură cu apartheidul sau homosexualitatea, transmite AFP.

Fosta jucătoare, în vârstă de 78 de ani, deţine recordul absolut de turnee de Mare Şlem câştigate, 24. Devenită pastor penticostal la Perth (Australia), ea a fost aspru criticată fiindcă a elogiat sistemul de apartheid din Africa de Sud, a declarat că tenisul este "plin de lesbiene", iar copiii transgender sunt "opera diavolului".

Ea a devenit marţi Companion al Ordinului Australiei, cu ocazia zilei naţionale.

Atribuirea acestei distincţii a declanşat însă o ploaie de critici, mai ales din partea premierului statului Victoria, Daniel Andrews, care a amintit opiniile "scandaloase" şi "jignitoare" ale lui Margaret Court.

Puţin mai târziu, cunoscutul ziarist australian Kerry O'Brien, care a primit şi el această distincţie, a indicat că renunţă la medalia sa din cauza "lipsei de respect" reprezentată de decorarea doamnei Court.

Citește și: Doina Pană, după ce expertiza a confirmat că a fost otrăvită: ‘Nu e o singură persoană. Din analize a reieșit că a fost ceva programat, nu o singură doză’

Clara Tuck Meng Soo, avocată angajată în apărarea cauzei LGBTQ, va renunţa la rândul său la medalia primită în 2016.

Margaret Court a stârnit numeroase polemici în ultimii ani. Ea a atras furia altor legende ale tenisului, ca Billie Jean King şi Martina Navratilova, când a anunţat că boicotează compania aeriană Qantas fiindcă directorul său general susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Întrebată de radioul australian 3AW dacă va refuza această decoraţie, Court a răspuns: "Nu. Fiindcă ador să-mi reprezint ţara."

"Am fost făcută Ofiţer al Ordinului Australiei pentru implicarea în cartierul meu, unde noi am distribuit 75 de tone de mâncare pe săptămână. De data aceasta e pentru tenis şi cred că a durat ceva până se întâmple şi sunt foarte onorată. Tot ce am făcut a fost să joc pentru ţara mea", a adăugat fosta campioană.

Court a refuzat să reacţioneze la afirmaţiile lui Daniel Andrews şi susţine că declaraţiile ei controversate au fost denaturate de presă.

"Nu urăsc pe nimeni, iubesc oamenii, iubesc homosexuali şi persoanele transgender. Îi primim îm comunitatea noastră, nu gonim pe nimeni", a spus ea.

Serena Williams, care are 23 de turnee de Mare Şlem câştigate, va încerca luna viitoare la Australian Open să egaleze recordul lui Margaret Court.

Aceasta din urmă a menţionat că în acest an nu va veni la Melbourne, unde un teren îi poartă numele.

"Nu m-au invitat. Cu coronavirusul, am fost foarte ocupată la mine în cartier. Nici măcar nu m-am gândit la asta", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.