Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii houthi din Yemen, somați de G7 să elibereze echipajul navei pe care au confiscat-o în Marea Roşie

Miniştrii de externe ai G7 le-au cerut miercuri rebelilor houthi din Yemen să "înceteze imediat" să ameninţe transportul maritim şi să elibereze echipajul unei nave de tip cargo pe care au confiscat-o în Marea Roşie în urmă cu zece zile, notează AFP, citat de Agerpres.

"Cerem tuturor părţilor să nu ameninţe ori să obstrucţioneze exercitarea legală a drepturilor şi libertăţilor de navigaţie de către toate navele", potrivit declaraţiei miniştrilor G7.

"În mod special, facem apel la houthi să înceteze imediat atacurile asupra civililor şi ameninţările împotriva căilor maritime internaţionale şi navelor comerciale şi să elibereze M/V Galaxy Leader şi echipajul său, capturat ilegal în apele internaţionale pe 19 noiembrie", au adăugat ei.

Rebelii houthi, aliaţi ai Iranului, au capturat această navă comercială cu 25 de membri ai echipajului în represalii la războiul dus de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza, reacţie la atacul sângeros şi fără precedent al acestei mişcări palestiniene asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie.

Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, era operată de o companie maritimă japoneză, dar aparţine unei companii britanice deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar.

O tentativă de a captura M/V Central Park, un petrolier cu armator israelian, a fost, de asemenea, dejucată duminică în Golful Aden de către un distrugător american, USS Mason, care i-a arestat imediat pe cei cinci presupuşi atacatori, suspectaţi a fi piraţi somalezi.

Vineri, o altă navă având legături cu Israelul a fost uşor avariată în Oceanul Indian de o dronă explozivă de tip Shahed de fabricaţie iraniană, fără a se înregistra răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.